Accesos esglaonats, pati per torns i menjadors compartimentats: més mesures per al retorn a l’escola "Es tracta que, després del familiar, l'entorn escolar sigui el més segur per als alumnes", diu el conseller d'Educació

Josep Bargallo durant l’anunci de les noves mesures | Cedida

REDACCIÓ | Entrades i sortides de l’escola esglaonades, patis per torns i menjadors compartimentats o amb distància social. El departament d’Educació de la Generalitat ha explicat avui noves mesures del pla per a la reobertura de les escoles, després que dilluns es fes públic que el curs 2020-2021 començarà amb total presencialitat el 14 de setembre i funcionarà a base de grups estables de convivència, és a dir, agrupacions d’alumnes compactes que tindran el mínim contacte possible entre elles. Tot plegat forma part d’un document que el PROCICAT ha aprovat avui mateix amb l’objectiu de garantir que “després de l’entorn familiar, l’escola sigui l’entorn més segur per als alumnes”, en paraules del conseller d’Educació, Josep Bargalló. En última instància es tracta de mantenir “l’equilibri entre la protecció de les persones i el dret dels infants i joves a una educació de qualitat”.

Les noves mesures, “treballades conjuntament entre Sacovlut i Educació”, fan incidència en les circumstàncies relatives a l’estada a l’escola, des de com accedir-hi fins a com sortir-ne passant per com circular pels passadissos, com organitzar el menjador escolar o com sortir al pati, entre d’altres. Amb tot això, ara les direccions dels centres escolars han de dissenyar el seu pla de reobertura, que hauran de tenir llest el 23 de juliol.

Entrades i sortides esglaonades

El curs que ve no tots els alumnes entraran i sortiran de l’escola a la mateixa hora. Ho faran en intervals de 10 minuts i juntament amb els seus companys del grup estable de convivència. Dit d’una altra manera: caldrà evitar les aglomeracions de pares i fills tant a l’hora d’entrar com a l’hora de sortir. En les escoles grosses i amb diferents accessos, el procés podrà ser més ràpid perquè diferents grups podran entrar al mateix temps.

Un efecte colateral és que aquest nou sistema pot tenir afectacions en la mobilitat de les ciutats, motiu pel qual Educació ja ha començat les negociacions amb els ajuntaments per si cal tancar parcialment algun carrer, canviar la freqüència d’algunes línies de transport públic o variar-ne els horaris, per exemple.  “Entre mitjans i finals de juliol, cada ajuntament sabrà els horaris de les escoles del seu municipi, de forma que es pugui planificar el tema correctament”, ha dit Bargalló.

Les famílies no podran accedir a l’interior dels centres educatius, però hi haurà una excepció: els alumnes de P3 durant el mes de setembre. Els petits i petites que comencen l’escola sí que podran arribar a l’aula acompanyats de la seva família, per facilitar el procés d’adaptació al nou entorn. Els pares i mares sí que podran entrar si el centre ho requereix per a tutories o tràmits administratius i sempre, lògicament, aplicant les mesures sanitàries pertinents.

I què passa si una família té fills a diferents àmbits educatius amb horaris d’entrada i sortida diferents? Doncs que les escoles hauran d’habilitar punts d’acollida on els germans de diferents edats puguin reunir-s’hi per a què els recullin al mateix moment.

Petits i petites hauran d’accedir a l’escola amb mascareta i no se la podran treure fins arribar a l’aula. A l’entrar s’hauran de rentar les mans i els prendran la temperatura. També caldrà rentar-se les mans abans i després d’anar al lavabo, de determinades activitats i abans i després fer servir el material d’ús comú, entre d’altres.

L’hora del pati

El departament d’Educació, en paraules del seu titular, no vol “patis engabiats o compartimentats” com els que s’han vist en algunes fotografies d’altres països durant la pandèmia. Per això, l’hora del pati s’haurà de fer per torns. Si el pati de l’escola és petit, cada grup estable haurà de sortir a una hora diferent. En casos en què el recinte ho permeti, podran sortir diferents grups a la vegada, però amb mascareta i distància física. El Govern no descarta que, en els casos que això sigui possible, s’utilitzin espais molt propers als centres, com places, per a fer l’hora del pati.

Menjadors escolars

El proper curs, els menjadors escolars dels centres de Primària i les cantines dels centres de Secundària, si en tenen, funcionaran amb normalitat.  Hi podran accedir els grups estables de l’aula, els membres dels quals que podran seure junts sense distanciament físic especial i sense mascareta. Si que hi haurà d’haver distanciament entre els diferents grups que coincideixin al menjador. Si això no es possible per les dimensions de les instal·lacions, es podran fer torns per dinar o habilitar espais alternatius. I si la configuració dels espais no permet el distanciament (per exemple, si tenen taules llargues que no es poden separar) hi haurà d’haver una separació de com a mínim una cadira entre grups.

La gerra de l’aigua només la podrà tocar una persona i queden descartades, si en algun centre encara s’utilitzaven, les safates centrals amb amanida o menjar per compartir. Lògicament, abans i després de l’àpat caldrà rentar-se les mans i l’espai haurà d’estar constantment ventilat.

Tot plegat pot comportar la necessitat que hi hagi més monitors de menjador, una circumstància que ja està prevista en el pressupost per contractar 5.000 nous professionals de suport durant el curs 20-21, de forma que aquest increment de personal no repercuteixi en les quotes de menjador que paguen les famílies.

Les activitats de migdia es mantindran, igual que la resta d’activitats col·lectives de l’escola. Idealment caldrà fer-les a l’aire lliure i, si impliquen la participació d’alumnes de més d’un grup estable, caldrà fer-les amb mascareta.

Colonies, excursions, sortides…

Educació vol que totes aquelles activitats que formen part de les programacions habituals dels centres (excursions, festivals, sortides als museus, concerts, teatre…) es mantinguin. “S’han de fer”, ha sentenciat Bargalló. La seva realització, però, haurà de sotmetre’s a les mateixes directrius que la resta: a ser possible caldrà realitzar-les en grups estables i si cal barrejar aquesta agrupacions s’hauran de desenvolupar amb mascareta i distancia física.

No s’ha de deixar de fer cap extraescolar, cap sortida ni colònies pel covid. No hi ha cap indicació en aquest sentit, al contrari: la directriu és fer-les. Amb totes les mesures sanitàries, però fer-les”, ha reiterat el titular d’Educació.

Pel que fa als festivals, audicions, classes obertes i d’altres actes d’aquest tipus, també es preveu la seva realització, en aquest cas aplicant les mesures contemplades per al sector de l’oci i dels espectacles, és a dir, respectant les reduccions d’aforament previstes a cada moment i la distància física entre els espectadors.

Leave a Reply

Your email address will not be published.