Casals d’estiu a Terrassa: cultura popular, natura i castells al casal dels Minyons

IMG_8874Continuem la sèrie de reportatges sobre casals d’estiu a Terrassa amb el casal dels Minyons. Aquest casal té tradicionalment la Cultura Popular com a protagonista, però enguany han introduït un nou eix temàtic amb el que hi conviu: la Natura. Ha estat una iniciativa proposada per en Risso, que aquest any s’estrena com a un dels coordinadors del casal d’estiu. Hem visitat el local de la colla castellera per veure quines activitats fan al casal i com ho viuen els nens i nenes.

El casal dels Minyons s’estructura  per setmanes, de forma que al llarg de cada una es treballa una temàtica i un element de la natura diferent, amb unes pautes diàries: “els dilluns sempre fem dinàmiques de coneixença, perquè moltes setmanes venen nens nous. Aquest dia ve el guardià d’un element de la Natura a presentar-nos-el i a demanar-nos que el protegim, perquè vol marxar uns dies de vacances a descansar. Però de cop apareix el senyor Maligne i roba aquest element, i els infants hauran de descobrir com poden derrotar-lo i retrobar l’element per retornar-lo al seu guardià”, explica en Risso.

 Els infants expliquen les activitats que fan al casal

En Marc té 6 anys i és del grup de mitjans. Explica que durant el matí ha vingut la Senyora de l’Aire, després ha aparegut el senyor Maligne, que havia robat el tresor de la Senyora i l’havia amagat, però entre tots els infants han pogut capturar al senyor Maligne i han recuperat el tresor que la Senyora de l’Aire els hi havia deixat perquè el cuidessin. Les sortides a la piscina de Vallparadís són un dels moments més esperats de la setmana per l’Arnau. I tot el grup ha gaudit amb les visites del Ball de Gitanes i els trabucaires del Ball del Serrallonga, i esperen amb moltes ganes la visita a La Pàjara i els Gegants.

[slideshow_deploy id=’3587′]

El grup de petits està fent activitats entorn dels castells: pintar dibuixos de castells, conèixer la roba dels Minyons o fer castells amb el joc ‘El nan casteller’. La Clàudia i la Leia tenen 4 i 5 anys. A les dues els hi agrada molt disfressar-se i aquesta setmana s’han pogut vestir de princeses. “La princesa del vent va venir dilluns i el noi dolent li va robar el tresor. Aquests dies hem estat fent coses perquè el divendres quan, vingui la princesa del vent, li puguem tornar el tresor. Avui hem atrapat al dolent i hem recuperat el tresor!”, revela la Leia.

L’Ares té 5 anys i és el primer any que ve al casal. Li encanta jugar al pati i també li fa molta il·lusió anar a la Piscina de Vallparadís els dijous. Diu que la setmana vinent aniran a la platja en autobús i ho espera amb moltes ganes. L’Iu, que té 4 anys, diu que el que més li agrada és jugar a cavallers.

Activitats molt variades per jugar i divertir-se

Els nens es reparteixen en grups per edats. Els més nombrosos són els petits (P3 i P4), i els mitjans (P5 i 1r de Primària), tot i que també n’hi ha de grans, fins a 12 anys. El casal és obert a tothom, siguin o no canalla de Minyons. De fet, només una tercera part dels infants són de la colla castellera cosa que els organitzadors consideren molt positiva, “ja que vol dir que venen expressament al casal de Minyons perquè saben que els nens s’ho passaran bé durant aquestes setmanes de juliol i setembre”, comenta el coordinador. Cada família pot apuntar als nens a una o vàries setmanes, segons vulguin, i ofereixen servei d’acollida i menjador.

Les activitats que s’hi fan són molt variades, i moltes d’elles relacionades amb l’element de la natura i la Cultura Popular que es treballi durant la setmana: tallers de cuina, sortides, piscina, veure alguna pel·lícula adient a la temàtica, jocs d’aigua o construir una peixera flotant gegant, entre altres. Surten sovint del local amb la canalla, tant per fer excursions i visites com per anar a la piscina. En Risso ens explica una anècdota molt satisfactòria com a coordinador de casal: “L’altre dia vam anar a la Piscina de Vallparadís i després de dinar els nens del nostre casal van acabar jugant tots junts amb els nens d’un altre casal, això va ser una cosa màgica”.

La Cultura Popular i la Natura són protagonistes, sense oblidar els castells

Al casal de Minyons cada setmana un element de la Natura és protagonista i es treballa relacionant-lo amb les diferents colles de Cultura Popular de Terrassa, a través d’activitats, tallers, teatre, i visites a algunes de les colles. Durant la setmana de l’aire, per exemple,  els han visitat colles de dansa, com el Ball de Gitanes i el Ball d’en Serrallonga, ja que l’aire i la dansa poden relacionar-se com dues formes de moviment. A la setmana de l’aigua els infants aniran a conèixer la Papallona de Sant Pere, l’única bèstia només d’aigua de Terrassa. I a la setmana del foc visitaran a La Pàjara i als Diables de Terrassa. La darrera setmana, serà la de la natura com a forma de creixement i harmonia, i coneixeran als Gegants i els Bastoners de Terrassa.

En Risso explica com va sorgir la novetat del casal d’aquest any: “Volia renovar, fer algun canvi a la temàtica tradicional de la Cultura Popular. Vaig introduïr el tema de la Natura i del guardians dels diferents elements, que finalment va ser la proposta escollida enguany. Aquest plantejament no és només divertit i motivador, sinó que també fa que els nens treballin junts per aconseguir un objectiu comú i així s’uneixen tots més com a colla”.

Al casal de Minyons no falten els castells. Cada divendres al matí fan un taller amb tots els grups de nens en el que els ensenyen d’on venen els castells i quines parts els composen mitjançant diversos jocs i activitats. Els més grans s’enfaixen i fan una pinya, o algun petit castell, i també fan activitats d’equilibri com caminar per sobre una corda. Amb els petits es fan racons utilitzant una maleta pedagògica d’introducció al món casteller amb jocs de psicomotricitat i coordinació.

“Es necessita molta constància i tenir interioritzats certs valors per aconseguir fer un quatre de deu”, diu en Risso, que afegeix “La cultura popular pot ser molt terapèutica per als nens, sobretot els castells, que poden ajudar amb problemes de manca de disciplina i constància. Un cop entren a Minyons la canalla aprèn molts valors socials, d’equip, de compartir; i amb el casal passa exactament el mateix, a més de divertir-se moltíssim”, explica el seu coordinador.

Més reportatges sobre Casals d’estiu a Terrassa: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.