Casals d’estiu a Terrassa: aprendre jugant amb la ciència i la tècnica al mNACTEC

IMG_8837Al Petit Terrassa volem conèixer d’aprop com viuen l’estiu els infants que participen a casals d’estiu a Terrassa durant el juliol. Per això visitarem alguns campus i casals de diferents temàtiques per explicar-vos, en una sèrie de reportatges, com treballen i què fan els nens i nenes que hi assisteixen. Comencem amb els tallers d’estiu ‘Vacances al museu. Juga amb la ciència, juga amb la tècnica’, el casal del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

Ja fa quasi 20 anys que el mNACTEC organitza casals d’estiu a Terrassa al voltant de la ciència i de la tècnica a l’estiu. Actualment estan oberts a infants de 5 a 12 anys, de finals de juny a finals de juliol i la primera setmana de setembre. Aquest és un campus diferent, ja que les activitats es desenvolupen en la seva major part al propi Museu, amb alguna sortida per visitar altres museus de la ciutat però sense dies de piscina o excursions a la natura.

No obstant, els infants disfruten molt el casal ja que poden experimentar i desenvolupant la seva creativitat durant les activitats, ja que inclouen moltes manualitats per idear, crear i construir objectes, en molts casos utilitzant materials reciclats. A més, aprenen com funcionen les coses ja que ells mateixos les han de crear, sempre amb l’ajuda dels monitors.

Sis setmanes de tallers al voltant de la ciència i la tècnica

La proposta d’estiu del mNACTEC s’estructura en diferents temàtiques, sempre relacionades amb les exposicions i del Museu, que canvien cada setmana. Aquest juliol i setembre treballaran sobre els transports, la cura del planeta, els costums al llarg de la història, l’energia, l’univers i l’òptica. “Cada any anem canviant els temes així com les activitats, perquè volem que els infants que repeteixen puguin fer coses diferents a les que van fer l’any passat” explica la Beda Martínez, coordinadora del casal d’estiu i dels serveis educatius, que s’ofereixen des de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica. “Cada setmana es treballa una temàtica que es tanca, així que els nens poden apuntar-se només una setmana, o les que vulguin, tant al juliol com al setembre”, afegeix.

[slideshow_deploy id=’3519′]

A la setmana de l’energia al planeta visitaran l’exposició del museu, parlaran d’energies sostenibles i també coneixeran la fauna i flora que hi ha a Vallparadís. No només això, sinó que també “farem una cuina solar i cuinarem amb ella, treballant les diferents fonts d’energia sostenibles”, revela la Rosa, una de les monitores. “El forn solar és una de les activitats que més agrada als nens, es queden molt sorpresos quan veuen que poden crear les seves pròpies fonts d’energia”, comenta la monitora.

Una altra setmana parlaran dels costums al llarg de la història, des del neolític fins l’actualitat: com vestíem, què menjàvem, com jugàvem, etc. Com a punt de partica visitaran l’exposició ‘Homo Faber’ del mNACTEC i visitaran, al Museu Tèxtil de Terrassa, una exposició d’indumentària antiga. “Al llarg de la setmana el infants crearan el seu propi  àbac xinès”, explica la Eva, també monitora del casal.

La primera setmana: els nens es converteixen en dissenyadors de transports

La primera setmana de tallers ha tractat sobre els transports. Els infants han visitat l’exposició dels transports ubicada al propi mNACTEC i han pogut veure com han evolucionat des del neolític fins l’actualitat: des de l’invent de la roda, fins arribar al cotxe elèctric. Després els nens han jugat a dissenyar els seus propis transports a partir de materials reciclats que els han donat al museu.

La Rosa i la Llúcia, monitores del grup de nens grans, expliquen com han treballat: “els nois i noies han tot el procés de fabricació: primer cadascú ha dibuixat el mitjà de transport que volia fabricar, com en una fase de disseny. Després han fet una maqueta per veure funciona o no, i finalment, han fet el seu vehicle amb material reciclat i amb diferents sistemes de propulsió (bufant, amb globus, amb gomes elàxtiques… Han sortit vaixells, cotxes, trens o avions. Nosaltres els ajudem amb tot el que necessiten al llarg del procès”.

Els nens expliquen les seves experiències La Sofia té 6 anys, ve de lluny i s’ha de llevar molt d’hora cada dia per venir al mNACTEC, però l’any passat li va agradar tant que aquest estiu volia tornar-hi. A més, coincideix una altra nena que també es diu Sofia i repeteix per segon any. Totes dues estaven desitjant retrobar-se al casal del Museu. La Lucia és el primer any que ve i s’asseu amb elles a la taula. Un dels moments que més els agrada és l’esmorzar de mig matí al pati del Museu, perquè allà tenen una estona per jugar plegades lliurement.

El transport favorit del Martí, de 8 anys, es l’avió. Quan sigui gran li agradaria ser pilot i poder volar. “Aquesta setmana estàvem treballant els vehicles i hem fet un submarí, trens i un avió. Ara preparem un cotxe, tot amb materials reciclats com ampolles i rotlles de paper de vàter, i al final de la setmana farem una cursa. Dibuixem, fem manualitats, i també aprenem una mica”, explica en Martí. Ell va venir als tallers del Museu per primer cop per Setmana Santa i ha volgut repetir aquest estiu amb la seva germana, que fa un munt de manualitats a casa.

L’Hector, d’11 anys, ha fet una llanxa. Diu que podia haver estat un cotxe, però finalment no li ha posat rodes i ha fet un vaixell perquè així pugui anar per l’aigua. La Lola té 10 anys, és la primera vegada que ve als tallers del museu, i només vindrà aquesta setmana, però li agradaria quedar-se més, perquè ha fet bones amigues i li agrada dibuixar.

Un casal on aprenen mentre es diverteixen

“El casal es realitza al Museu de la Ciència i de la Tècnica, on cada element de les exposicions que es pot tocar t’explica una cosa diferent. Per això intentem que cada taller setmanal tingui una part practica i útil. Volem que els nens es diverteixin, però que també aprenguin” explica la Beda. Però l’aprenentatge al casal d’estiu al museu també va més enllà: “ens plantegem que els nens coneguin el mNACTEC i que aprenguin quina actitud han de tenir quan van a un museu, ja sigui de caire molt interactiu com aquest, amb molts elements que es poden tocar, o més convencional ja que també al mNACTEC hi ha objectes que no poden tocar-se”.

Els nens estan separats en dos grups d’edat, petits i grans, que treballen les mateixes temàtiques setmanals, però amb activitats més o menys complexes, adaptades al nivell de cada grup. Els monitors del casal són els mateixos que realitzen les activitats pedagògiques per a escoles durant el curs, així que coneixen molt bé les exposicions i tot el ventall de possibilitats que ofereixen per treballar-les amb infants de diferents edats.

Més reportatges sobre Casals d’estiu a Terrassa: 

Leave a Reply

Your email address will not be published.