Dissabte arrenca un cicle de contes infantils per fer una nova Papallona de Sant Pere

La Papallona de Sant Pere en una actuació | © Papallona de Sant Pere

La Papallona de Sant Pere en una actuació | © Papallona de Sant Pere

Aquest dissabte a les 6 de la tarda tindrà lloc la primera narració de contes ‘Quiquiriquí, els contes són aquí!’, organitzada pel grup de cultura popular La Papallona de Sant Pere, i a càrrec de l’associació de narradors Vet Aquí Que. Serà la primera de tres tardes de contes  programades amb l’objectiu de recaptar diners per a la construcció de la nova papallona de l’entitat.  La primera sessió s’adreça a infants de 0 a 3 anys. La segona serà el 24 de febrer, per a nens i nenes de 4 a 6 anys, i la tercera el 24 de març, per a canalla de 7 a 9 anys. Totes elles seran al Casal del barri de Sant Pere i amb la modalitat de taquilla inversa solidària.

L’espectacle d’aquest dissabte compta amb les narracions d’Agustí Planas, Aisja Schalekamp, Montse Freixa, Montse Maldonado i Silvia Cristina Escobar. Tots ells són membres de l’Asssociació Cultural pel foment de la narració oral Vet Aquí Que, que  va néixer a finals de 2014 amb la intenció de promoure i divulgar la narració de contes.

A partir d’aleshores, el grup treballa per fomentar i transmetre la narració oral de qualitat a partir dels contes amb l’objectiu de fer arribar els contes a qualsevol indret de la ciutat, especialment a aquells llocs culturalment més ‘tristos’ i amb el propòsit de convertir Terrassa en ‘ciutat narradora’.

El cicle de narracions de contes que comença aquest dissabte és una primera col·laboració mútua i desinteressada entre Vet Aquí Que i la Papallona de Sant Pere. Els diners recaptats en les tres sessions serviran per finançar una part del cost de la construcció d’una nova papallona de Sant Pere. L’actual figura de l’entitat va ser construïda pel terrassenc Pep Ruiz Ragà l’any 1992, qui la va cedir a l’Associació de Veïns de Sant Pere. Un any després els joves del barri van crear l’entitat que porta el seu nom i van començar a treure-la en cercavila a les festes de la ciutat. Vint-i-cinc anys després, la colla ha decidit renovar-la totalment encarregant la construcció d’una rèplica exacta, però amb tècniques i materials que facilitin la seva portabilitat. La nova papallona es presentarà en societat el cap de setmana del 18 al 20 de maig, durant la Festa Major del barri de Sant Pere.

La papallona de Sant Pere és una de les figures de bestiari popular i tradicional més originals dels Països Catalans. En Pep Ruiz la va construïr per homenatjar la Rosa Mora, incansable activista cultural terrassenca durant la dècada dels 70 i 80 i bona amiga seva, que va morir prematurament. Ruiz va voler crear un element vegetal, el tronc, que té roses i mores a la seva base recordant el nom Rosa Mora. Sobre ell reposa un insecte gegantí, la papallona, com a reflex de l’esperit lliure de la Rosa.

“La papallona de Sant Pere és una figura molt apreciada pels infants de Terrassa”, afirma David Traver, membre de la colla. Hi contribueix el fet que no és una bèstia de foc, sinó que ruixa aigua, i que sempre l’acompanya la canalla de la colla, que s’encarrega de remullar els espectadors amb aspersors i confetti. A més dels portadors i els borinots, la colla també compta amb el grup de tabals i gralles ‘Tocats de l’ala’. Des d’aquesta associació organitzen la Festa Major i el Quinto del barri de Sant Pere, participen en la Festa Major de Terrassa i d’alguns barris de la ciutat o de fora. Traver també vol “convidar a tothom que vulgui a formar part activa de la colla, que té un caire molt familiar i en la que ara tenim infants d’1 a 12 anys”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xarxes socials