Dotze escoles o instituts de Terrassa iniciaran el curs trasllandant part de la seva activitat a espais alternatius En la seva majoria, faran l'hora del pati o la classe d'educació física en parcs i places propers

L’alcalde Ballart durant la presentació del dispositiu d’inici del curs | (c) Ajuntament de Terrassa

REDACCIÓ | Un total de 40.000 nens i joves de Terrassa tornaran el proper dilluns a les escoles i instituts de la ciutat després de sis mesos a casa degut a la pandèmia de covid-19. Començarà d’aquesta forma “el curs més atípic que mai haurem viscut“, segons l’ha qualificat avui l’alcalde Jordi Ballart en la presentació del dispositiu amb el qual la ciutat afrontarà el retorn a les aules. Un 80 per cent de les escoles d’Infantil i Primària públiques de la ciutat podran tornar a l’activitat amb la ràtio oficial de 20 alumnes per grup establerta pel Departament d’Educació. Això serà possible gràcies a l’habilitació d’espais alternatius a les aules tradicionals (fins i tot fora de l’escola) i a la incorporació de 197 nous docents. En el cas dels centres concertats, el compliment de la ràtio és inferior, segons Teresa Ciurana, regidora d’Educació.

De moment, un total de 12 escoles i instituts terrassencs han sol·licitat poder traslladar part de la seva activitat a dependències exteriors per poder mantenir mesures com els grups estables i estancs o el distanciament físic. En la seva majoria es tracta de centres que han demanat poder fer l’hora del pati o les classes d’educació física en parcs i places propers, tot i que n’hi ha dues que faran part de les classes fora de les seves instal·lacions. Es tracta dels següents casos:

 • Institut Escola Sala i Badrinas: s’han proposat espais a l’Escola Municipal d’Art i Disseny, l’Escola Oficial d’Idiomes i l’Arxiu Municipal per desdoblar espais (encara s’està estudiant com es farà definitivament).
 • Escola Crespinell: s’instal·laran dues aules a l’escola Font de l’Alba, on es donarà servei també amb una aula de suport.
 • Institut Les Aimerigues: necessitaran puntualment la plaça que tenen al davant (c. d’Icària) per realitzar la classe d’educació física.
 • Escola El CIM: zona de jocs del Parc de Sant Jordi per fer l’esbarjo.
 • Escola La Roda: Parc de Vallparadís per fer l’esbarjo.
 • Escola L’Avet: Jardins de la Casa Museu Alegre per fer l’esbarjo.
 • Escola Abat Marcet: plaça de la Cultura (dimarts i dijous) per fer l’esbarjo.
 • Escola Ponent: carrer tallat permanentment per fer l’esbarjo i accedir a l’hort escolar.
 • Institució L’Airina: espai (placeta) annexa a l’escola. Pendents de l’autorització dels propietaris del pàrquing de sota, ja que l’espai no és públic.
 • Escola Creixen: s’està negociant amb El Social perquè cedeixi espais per fer l’educació física i l’esbarjo.
 • Col·legi Montserrat: poliesportiu del barri per fer l’esbarjo i educació física.
 • Enxaneta: parc de Can Roca (divendres) per a fer l’esbarjo.

L’altre gran novetat de l’inici del curs escolar 2020-2021 a Terrassa afecta la mobilitat i es deriva del fet que les entrades i sortides de les escoles hauran de ser esglaonades per evitar les aglomeracions fora dels centres. Això obligarà a efectuar quinze talls temporals de carrers en els horaris d’entrada i sortida. En concret les afectacions de l’inici de curs en termes de mobilitat seran als següents punts:

 • Escola Abat Marcet, al c. Eduard Marquina (entre l’avinguda AbatMarcet i el carrer Lleida)
 • Escola Andersen, al c. Pérez Galdós (entre Ramon i Cajal i Colom)
 • Col·legi Martí, al c. Dr. Ferran (entre el carrer de Manresa i la Rambla de Francesc Macià)
 • Escola Enxaneta, al c. Alcoi (entre els carrers del Sometent Castella i dels Jocs Olímpics)
 • Escola França, als carrers Pi i Margall i Frederic Soler (entre passeig 22 de Juliol i Ausiàs March)
 • IES Terrassa, al carrer Pi i Margall (entre passeig 22 de Juliol i Ausiàs March)
 • Escola Marquès i Casals, al vial lateral de l’avinguda del Vallès (entre l’avinguda Bèjar i l’avinguda Francesc Macià)
 • Escola Ponent, al carrer Rafael Campalans, entre carretera d’Olesa i Palet i Barba
 • Salesians Terrassa, al c. Maria Auxiliadora (entre ctra. d’Olesa i c. Sant Lluís) i al c. Sant Lluís (entre c. Maria Auxiliadora i c. Calderón de la Barca)
 • Escola Sant Josep, al c. Tàrrega (entre els carrers Borges Blanques i Solsona)
 • Escola Serra de l’Obac, al carrer de la Forja (entre els carrers Castellterçol i avinguda de la Lacetània)
 • Escola Tecnos, al c. Sant Jaume (entre els carrers Puig Novell i Topete)
 • Escola Bisbat d’Egara, c, Sant Marià (entre c. Baldrich i c. Topete)
 • Escola Municipal d’Educació Especial FATIMA, al c. Vacarisses (entre el carrer Arenys de Mar i Sabadell)
 • Escola Marià Galí, al carrer Vinyoles

En set escoles més es faran actuacions puntuals per ampliar l’espai de la calçada o posar nous passos de vianants, com a l’EMM-Conservatori; a l’Escola Joaquima Vedruna; a l’Escola Font de l’Alba; a l’IES Egara; a l’Escola Les Arenes; a l’Escola Ramon y Cajal i a l’Escola Roser Capdevila.

A peu o en bici

En aquest context, i tenint en compte, a més, l’increment d’ús del vehicle privat detectat en les darreres setmanes, els responsables municipals han demanat que, sempre que sigui possible, es vagi a l’escola a peu o en bicicleta i que, en cas d’optar pel cotxe, s’aparqui “a dos o tres carrers de distància” per fer l’últim tram a peu. També han recordat que cal complir l’horari d’entrada assignat i que només està permès un adult acompanyant a cada criatura. Un dispositiu especial de 72 agents de la Policia Municipal vetllarà per garantir que es compleixen les mesures d’accés durant la setmana del 14 al 18 se setembre. una vegada hagi passat l’impacte inicial, aquest dispositiu d’anirà disminuint.

Per la seva banda, l’Ajuntament intensificarà les mesures de neteja i higiene dels centres educatius. Teresa Ciurana ha anunciat un “esforç pressupostari importantíssim” per tal que totes les escoles i instituts tinguin servei de neteja dos cops al dia: un dins l’horari lectiu i un altre, l’habitual fins ara, al finalitzar les classes. A partir de dilluns, d’altra banda, el transport públic terrassenc recuperarà el 100 per 100 de les seves línies i freqüències, malgrat que la demanda es situa ara mateix al 65 per cent del normal per a aquesta època.

Un altre canvi derivat de la situació és l’increment del servei de menjador a les escoles bressol municipal, que arribarà al 100 per cent de les famílies que ho desitgin. “Fins ara només hi havia plaça de menjador pel 60 per cent de les famílies, de forma que hem corregit una anomalia difícil d’entendre”, explica la titular municipal d’Educació. Els centres de primera infància permetran que un adult pugui accedir a l’aula amb els petits i petites durant els primers dies de curs per tal d’afavorir l’adaptació.

La matrícula en aquests equipaments ha estat, aquest any, irregular, de forma que hi ha places, encara, a sis de les onze escoles bressol municipal. Ciurana atribueix aquest fet a la incertesa econòmica de moltes famílies i confia que la situació s’anirà normalitzar durant el primer trimestre de curs.

L’Ajuntament ha editat també una guia per a l’inici de curs 2020-201 adreçada a tota la comunitat educativa, és a dir, a alumnes, famílies, docents i d’altres professionals del sector.

[ENQUESTA] Com encareu a casa aquest peculiar inici del curs escolar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.