El mNACTEC acull una mostra temporal per experimentar com la tecnologia contribueix a la prevenció de riscos

Titanic mNATEC

Una de les catàstrofes humanes que recull la mostra és l’enfonsament del Titanic el 1912 | (c) Petit Terrassa

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTECha inaugurat l’exposició Perill! Salvats per la tecnologia, fruit d’una col·laboració entre el Parque de las Ciencias de Granada, el Museu del Món del Treball DASA de Dortmund i el propi mNACTEC, amb seu a Terrassa. La mostra, que es podrà visitar fins el 30 de juny de 2019, ocupa un espai de mil metres quadrats i té per objectiu donar a conèixer els mecanismes, actituds i avenços tecnològics en l’àmbit de la prevenció de riscos. “L’exposició planteja quins són els riscos als quals estem exposats, des de catàstrofes naturals a accidents provocats per l’activitat humana, i quines tecnologies es podem aplicar per prevenir-los”, explica el director del mNACTEC, Jaume Perarnau.

A través d’elements interactius, maquetes, objectes històrics i material audiovisual, la mostra vol demostrar com els errors comesos en el passat ajuden a preveure o minimitzar els riscos en el present. “Volíem mostrar com la gent és capaç de superar les grans catàstrofes. Es diu que només la història ens lliurarà de la història perquè l’ésser humà aprèn de les grans experiències”, exemplifica el comissari de l’exposició, José Millán. “L’exposició parla sobre ciència, tecnologia i persones. Vivim en una societat del risc i molta gent veu en aquesta mostra una oportunitat d’aprendre”, afegeix el director del Parque de las Ciencias de Granada, Ernesto Páramo.

Els àmbits que abasta Perill! Salvats per la tecnologia són els desastres naturals, els incendis, el factor humà, els desastres industrials i el transport. Cada àmbit inclou casos concrets de sinistres ocorreguts arreu del mon i quina tecnologia pot evitar o minimitzar els seus efectes. Algunes de les catàstrofes més mediàtiques que han passat a la història recollides a la mostra són l’enfonsament del famós transatlàntic Titanic, el 1912, els successos a l’estadi belga de Heysel, el 1985, el terratrèmol d’Haití, l’any 2010 o l’esfondrament de la mina San José a Xile aquell mateix any.

Simulador-accidents

Un dels grans atractius de l’exhibició és la possibilitat d’experimentar en primera persona diversos mecanismes de prevenció. Un dels espais més destacats en aquest sentit és un simulador de terratrèmols amb diferents intensitats sísmiques que permet comprovar en pròpia pell què se sent quan l’escorça terrestre es mou. També s’hi pot veure una reproducció de la càpsula Fènix, que es va utilitzar per rescatar els trenta-tres miners xilens atrapats en l’esfondrament d’una mina el 2010. També es mostren un simulador d’accidents, en el qual, dins un vehicle real, els assistents poden comprovar els sistemes de seguretat dels cotxes al bolcar, i un giroscopi d’entrenament per a pilots i astronautes. Altres objectes destacats són diverses maquetes que reprodueixen fets històrics, sismògrafs i altres elements de prevenció sísmica, maquetes de vaixells i un gos robot de rescat per disminuir el risc d’accidents dels equips durant les tasques d’auxili.

El museu ha programat diverses activitats familiars paral·leles els caps de setmana durant els mesos de durada de l’exposició. Les famílies podran gaudir de visites guiades, visites teatralitzades i tallers relacionats amb la prevenció de riscos. Trobareu totes les activitats organitzades pel mNACTEC a l’agenda del Petit Terrassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xarxes socials