El projecte Arllibre celebra el primer any amb un ‘Passeig de Paraules’

Arllibre 2El 17 de juny del 2015, ara fa un any, va aparèixer un nou element al paisatge urbà de Terrassa. Era el primer Arllibre, instal·lat davant de la Biblioteca Central. Es tracta d’una estructura feta amb troncs d’arbres caiguts a les ventades del desembre del 2014, amb l’objetiu de facilitar l’intercanvi de llibres entre els ciutadans.

Des de llavors la xarxa s’ha ampliat, i a hores d’ara ja són 10 els Arllibres que es poden trobar a diferents punts de Terrassa (vegeu mapa), als que s’hi sumarà demà un de nou a l’estació Vallparadís-Universitat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Arllibre és un projecte cultural, col·laboratiu i també inclusiu ja que, a més de les biblioteques de la BCT Xarxa, els usuaris de diverses entitats de l’ALEI (Associació Local d’Entitats per a la Inclusió) s’encarreguen de mantenir els punts d’intercanvi. S’ha format així tot un grup d”Arllibrencs’ que vetllen perquè els Arllibres sempre estiguin plens de llibres per intercanviar. Revisen que cada exemplar estigui en bon estat, estampen el segell d’Arllibre per evitar que pugui ser revenut, i el registren. Durant el primer any, en només 3 dels punts, s’han comptabilitzat 5.000 llibres diferents.

Un projecte inclusiu per fomentar l’intercanvi de llibres a totes les edats

Arllibre planol

Actualment usuaris de Prodis s’encarreguen del manteniment de l’Arllibre situat a l’exterior de la Masia Freixa, des de la Fundació Busquets porten el situat al Vapor Gran, el Centre de Dia de Salut Mental vetlla pel que es troba davant del Centre Cultural Terrassa, la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital de Terrassa té cura del del propi Hospital i L’Andana s’encarrega de que està davant de la Biblioteca Central. Dels situats a les portes de les biblioteques dels districtes 2, 3, 4, 5 i 6 té cura el propi personal de cada centre. I Amics de les Arts manté el situat al bar de l’entitat, on anteriorment ja tenien habilitat un espai d’intercanvi de llibres.

Des la Comissió dinamitzadora del projecte han rebut peticions d’altres entitats d’acció social i escoles interessades en participar fent seguiment d’alguns Arllibres, pel que no es descarta ampliar la xarxa. També s’està valorant la possibilitat de fer activitats pedagògiques adreçades a escolars per fomentar l’intercanvi de llibres i donar a coneixer l’existència d’aquests punts entre els infants i les famílies.

En aquest sentit, els impulsors del projecte remarquen que els Arllibres són espais oberts a ciutadans de totes les edats. Per això els prestatges situats a la part inferior es reserven preferentment per a llibres infantils, de forma que els nens i nenes puguin consultar-los per si mateixos i triar quin els agrada. La filosofia és l’intercanvi de llibres, per tant no és un lloc on només deixar llibres que ja no es vulgui tenir a casa, ni només per emportar-se’n. L’ideal seria portar un llibre per deixar quan es va a agafar un, ja que d’aquesta forma, amb la col·laboració de tothom, és com el projecte funciona. També hi ha l’opció, per qui vulgui, de dedicar el llibre que deixa per al proper lector, i alguns usuaris proposen fer un seguiment amb algun tipus de fitxa on les persones que han llegit un exemplar puguin deixar algun tipus de registre.

Contes i enigmes lingüístics per celebrar el primer any d’Arllibre

Arllibre

Arllibre

Per celebrar el primer aniversari del projecte i, alhora, la inauguració de l’11è Arlllibre, el divendres 15 de juliol tindrà lloc una activitat peculiar. Es tracta d’un ‘Passeig de Paraules’ al que tothom hi és convidat (Més informació aquí). Serà un recorregut ple d’activitats lingüístiques com enigmes per resoldre, endivinalles i contes. Anirà a càrrec del col·lectiu de contacontes terrassenc ‘Vet aquí que’ i Àgilment, una editorial que promou l’activitat lingüística creativa, lúdica i comunicativa; i comptarà amb l’animació del grup de batucada So-m Maurina.

La ruta començarà al nou Arllibre de l’estació dels ferrocarrils de Vallparadís-Universitat i des d’allà seguirà per diversos carrers, amb dues parades durant el recorregut:  per explicar contes i per jugar amb la llengua amb dinàmiques com les paraules viatgeres, per saber d’on venen i com circulen pel món alguns mots significatius, i també alguns enigmes creats per a aquesta ocasió.

El passeig finalitzarà als Amics de les Arts (carrer Sant Pere/carrer del Teatre), amb un concurs d’enigmes amb premi per al guanyador. L’objectiu de l’activitat és compartir una estona de passeig entre persones de totes les edats i procedències, a l’entorn de les paraules i els libres i donar a conèixer la xarxa d’Arllibres de Terrassa amb la seva triple funció cultural, col·laborativa i inclusiva. Tothom s’hi pot afegir al començament de l’activitat o en qualsevol moment del recorregut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.