Terrassa viu un cap de setmana de música i titelles amb el Festival Didó

Presentació del Festival Didó

Presentació del Festival Didó

Tot és a punt perquè divendres a la tarda arrenqui el Festival Didó a Terrassa. Fins diumenge al migdia portarà 12 espectacles, tots ells amb dos elements comuns: els titelles i la música en directe, a més de tallers, instal·lacions, i altres propostes. En aquesta segona edició es volen posar les bases perquè en els propers anys la mostra es consolidi com a festival cultural familiar de referència a la ciutat i com a l’únic del país que uneix el teatre d’objectes i la música en viu, tal com remarcava a l’acte de presentació el director del CEM, Ramon Rius.

L’escola de música CEM, l’associació Amics de la Música de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa són els organitzadors d’aquesta iniciativa, que vol homenatjar al mestre titellaire Ezequiel Vigués i Mauri, conegut com a ‘Didó’, que va néixer a Terrassa el 1880 i està considerat un dels titellaires més importants del segon terç del segle XX.

Novetats  i programació del Festival Didó 2016

Una de les novetats enguany serà l’ampliació d’espais, incorporant el Teatre Principal, la plaça Didó i l‘Auditori. Tot i així, l’epicentre del festival tornarà a ser el Vapor Gran, a tocar de la plaça Vella, que acollirà la major part dels espectacles, una fira d’artesans titellaires i l’espai de restauració GastroDidó -dues novetats-. També s’ha volgut donar facilitats als espectadors incorporant la venda d’entrades per Internet per a tots els espectacles de pagament, a més del punt de venda a la recepció del CEM.

Didó cal titella

‘Cal Titella’

La programació del Festival Didó és variada i inclou des de les propostes més tradicionals a les més innovadores, totes elles adreçades al públic infantil i familiar. Pel que fa als espectacles d’escenari pròpiament dits, n’hi haurà tant gratuïts (a l’aire lliure) com de pagament (els interiors). En tots els de pagament els infants socis del Club Súper 3 tindran entrada gratuïta, i per als adults els preus van d’1 a 6€. També s’oferiran tallers gratuïts de construcció de titelles i de maquillatge i unes instal·lacions exteriors on els infants podran experimentar amb diferents tècniques i escenografies amb titelles. El festival també s’estèn als carrers del centre amb espectacles itinerants, dissabte i diumenge.

La inauguració del festival serà el divendres 8 d’abril, a les 18 h i tindrà lloc a la plaça Didó, en homenatge al titellaire terrassenc que dóna nom al festival. Allà, a més dels parlaments inaugurals, els alumnes d’iniciació musical del CEM cantaran diverses cançons dedicades als titelles. Després sortiran en cercavila de xanquers pels carrers del centre, fins al Teatre Principal, on es podrà veure ‘Xst…dorm el Lleó!’, de la Companyia Encaixats. Aquesta representació és l’estrena oficial de l’espectacle, que ha estat ideat i produït pensant en el Festival Didó.

didó pau casals 2

‘PAU, la vida de Pau Casals’

A l’agenda del Petit Terrassa podeu consultar tots els espectacles que passaran pels diversos escenaris del Festival Didó al llarg del cap de setmana. Enguany s’incorpora una proposta en anglès. Es tracta de ‘The Parrot is lost’, de la Cia. Pea Green Boat. També s’ha programat l’espectacle ‘Marieta, Marieta’, de la Cia. Pam i Pipa) adreçat específicament per a nadons de 0 a 3 anys. Completen el programa un Trencanous amb titelles, i un espectacle sobre la vida de Pau Casals, entre d’altres. També seran presents companyies amb llarga trajectòria, com la del terrassenc Cesc Serrat, Guinyol Didó i la Cia. Sebastià Vergés. L’espectacle ‘Animalada’ de la Cia. CEM Produccions, clourà la mostra diumenge a l’Auditori municipal. Serà l’estrena d’aquesta proposta en la que professors del CEM donaran vida a uns titelles creats per a l’ocasió per narrar i interpretar diverses peces clàssiques dedicades a diferents animals.

Una exposició i activitats fora de programa

Fora de programa cal destacar la participació dels alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Institut Viladecavalls, que és l’institut de referència del CEM Conservatori. Ells han preparat ‘La rosa del Dot’, un espectacle que narra una història que transcorre al Parc Sant Jordi de Terrassa amb música de violí i violoncel en directe. Es podrà veure dissabte a les 17h a l’escenari exterior del Passeig del Vapor Gran (gratuït). 

Un altre dels homenatges a la figura del mestre Didó serà l’ampliació de l’exposició sobre la seva vida i obra que ja es va poder veure a la primera edició del festival. Compta amb materials cedits per la Companyia Guinyol Didó i l’Institut del Teatre de Terrassa, i amb alguns exemplars històrics de ‘titella català’, cedits per la companyia Sebastià Vergés. La segona edició del Festival Didó també ha tingut molt bona acollida entre les companyies de titelles de Catalunya.

Tal com remarcava a la presentació de la mostra el regidor de Cultura, Jordi Flores, el Didó està esdevenint motor de creació d’espectacles, ja que algunes propostes que es veuran en aquesta edició s’han creat per ser estrenades al festival. 

Prepareu-vos, doncs, per gaudir d’un cap de setmana intens dedicat als titelles, amb una dotzena d’espectacles (entre interiors, exteriors i itinerants), tres tallers, una gran instal·lació exterior amb 15 teatrets de titelles, una exposició amb visites guiades, una fira d’artesans i un espai gastronòmic. Un total de 23 propostes que per endinsar-se en el món d’aquest art tradicional i apreciar la seva gran riquesa i versatilitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xarxes socials