Més d’un terç de les escoles del Vallès Occidental no podran aplicar la ràtio de 20 alumnes per grup El curs 20-21 comença dilluns amb 88.500 alumnes de 3 a 12 anys i un reforç de 777 docents a la comarca

Inici curs 20 21 02

Les classes s’inicien el proper dilluns després de sis mesos d’escoles tancades | (c) Petit Terrassa

REDACCIÓ| Entre un 35 i un 38 per cent de les escoles del Vallès Occidental començaran el curs sense capacitat per aplicar la ràtio de 20 alumnes per grup establerts pel Departament d’Ensenyament com un del criteris per garantir la seguretat sanitària en la reobertura de les escoles, el proper dilluns. Aquests centres funcionaran en grups d’entre 21 i 25 alumnes perquè no disposen d’espais o personal per duplicar les classes i assolir el nivell ideal. En la seva majoria es tracta d’escoles concertades, segons ha explicat el delegat dels Serveis d’Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas. A escala catalana, el percentatge d’escoles que no podran aplicar la ràtio és del 30 per cent, la pràctica totalitat concentrades a Barcelona i la seva àrea metropolitan. 26576

Més de 88.500 nois i noies d’entre 3 i 12 anys iniciaran les classes el proper dilluns i, d’aquesta manera, tornaran als centres docents després de sis mesos a casa degut a la pandèmia per covid-19. Més de 45.600 més ho faran a Secundària i 20.900 als ensenyaments no obligatoris (Batxillerat i Cicles Formatius). “Obrim les escoles per motius educatius, naturalment, però també per motius comunitaris. Hem d’obrir perquè l’Educació és un servei essencial, perquè els alumnes ho necessiten i perquè la societat ho necessita“, valora Viñas.

Una de les principals especificitats d’aquest curs és la incorporació de 777 docents (dels quals 33 a les aules d’acollida) per reforçar el sistema i permetre el funcionament dels també anomenats grups bombolla, a més de personal de suport divers. Per contra, 178 mestres es consideren vulnerables al covid-19, perquè tenen patologies prèvies, i no iniciaran el curs per garantir la seva seguretat. De moment, tres docents vallesans han donat positiu en les proves PCR després de contagiar-se “en l’àmbit familiar”, han explicar els responsables d’Ensenyament a la comarca. Ara com ara, però, no hi ha cap centre que no pugui començar el curs degut a un contagi massiu de professors.

Espais alternatius

Un altre element que permetrà reduir la ràtio serà l’habilitació d’espais alternatius a les aules. La majoria de centres de la comarca han resolt aquest tema habilitant dependències pròpies però alguns han sol·licitat utilitzar alguns dels espais que el Departament d’Educació i els ajuntaments van posar a la seva disposició. En el cas de Terrassa l’escola Roc Alabern i l’institut escola Sala i Badrinas han demanat poder aprofitar algun d’aquests espais alternatius. També s’han registrat peticions per utilitzar places com a espais d’esbarjo per a l’hora del pati i d’altres aspectes de mobilitat per garantir entrades i sortides esglaonades.

“Estem en una situació d’emergència i això vol dir que hi haurà alguns desajustos i aspectes que haurem d’anar concretant i pels quals demanem, d’entrada, comprensió“, diu Jesús Viñas. Entre els temes que s’han de concretar hi ha, per exemple, el reforç de monitors de menjador, ja que “és una incògnita” si les famílies faran ús d’aquest servei com era habitual. Abans de finals de setembre, a més, està previst que arribi una primera partida de material digital per cobrir les necessitats dels centres si cal tornar a fer classes online. Als plans d’Ensenyament no hi entra un nou confinament o un tancament total de les escoles, motiu pel qual el delegat del departament creu que “amb el que tenim i el que arribarà es podrà cobrir la situació” si cal confinar algun grup d’alumnes.

Durant els dos primers mesos de curs també està previst realitzar 60.000 proves PCR al Vallès Occidental. No es tracta d’una mesura pròpiament vinculada al departament d’Educació sinó d’un cribratge dissenyat pel Departament de Salut utilitzant les escoles catalanes per detectar positius assimptomàtics i confinar-los per ralentir la propagació del virus. Els centres que participaran en aquesta mesura es definiran en les properes setmanes.

[ENQUESTA] Com encareu a casa aquest peculiar inici del curs escolar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.