La pista de gel nadalenca de Terrassa incorpora diversos dispositius per a persones amb capacitats diverses L'atracció, instal·lada a la plaça Nova i amb capacitat per 80 usuaris simultanis, estarà oberta cada dia fins el 7 de gener

pista gel terrassa

La pista, amb els dispositius per a persones amb capacitats diverses | (c) Ajuntament de Sabadell

REDACCIÓ | Terrassa compta des d’aquesta setmana amb la primera pista de gel completament accessible d’Espanya. L’Ajuntament ha incorporat a aquesta instal·lació, que estarà  oberta durant les festes de Nadal a la plaça Nova, un conjunt de dispositius per fer possible que persones amb capacitats diverses puguin gaudir-ne. Així, per exemple, podran patinar a la pista persones en cadira de rodes, amb mobilitat reduïda o sense capacitat per mantenir l’equilibri.

La pista incorpora des del primer dia diferents dispositius que permeten que persones amb discapacitats intel·lectuals o físiques lleus puguin patinar, especialment infants i joves. Aquests dispositius són, per exemple, l’anomenat ‘dofí’, una estructura que permet que una persona de poc pes, generalment un infant, pugui anar assegut, arrossegat per una persona adulta. També hi ha el ‘dònut’, similar al dofí, però la persona hi va estirada i està indicat per a persones que no poden romandre assegudes; i el ‘pingüí’, un dispositiu que permet patinar dempeus a persones amb una lleu mobilitat reduïda o sense equilibri. Està pensat també per a persones de talla baixa, generalment infants.

A partir d’aquesta setmana, a més, s’ha incorporat un dispositiu adaptat per a cadires de rodes. Es tracta de l’anomenat ‘lugiglace’, que l’Ajuntament ha adquirit a França. Es tracta d’una plataforma que llisca com un trineu, adaptable a cadires de rodes de diferents mides.

Amb tots aquests dispositius, la pista esdevé accessible “a la pràctica totalitat de la població”, segons fonts municipals que asseguren que “és el primer cop a tot l’Estat que una pista de gel assoleix aquests nivells d’accessibilitat”. La mesura s’emmarca en el compromís del Govern municipal d’avançar cap a l’accessibilitat universal.

La pista de gel de la plaça Nova és una iniciativa del Gremi d’Hostaleria de Terrassa amb la col·laboració de l’Ajuntament i estarà oberta fins el 7 de gener. Es tracta d’una instal·lació descoberta de 420 metres quadrats on poden patinar simultàniament fins a 80 persones. La pista està alimentada amb electricitat procedent d’energies renovables, i l’aigua utilitzada per formar el gel es reciclarà en el seu moment, minimitzant així el seu impacte ecològic.

Cues inclusives

A banda de les mesures d’accessibilitat, l’Ajuntament de Terrassa vol afavorir al màxim l’accessibilitat en totes les activitats organitzades al voltant de les festes de Nadal. Per aquest motiu, ha demanat a totes les entitats que organitzen activitats que incorporin criteris de cua inclusiva, és a dir, que en aquelles activitats on es formin cues donin prioritat a les persones que, per raó de la seva discapacitat, tinguin problemes per romandre-hi. D’aquesta manera es vol evitar que algunes persones quedin excloses de les activitats pel fet de no poder fer cua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.