El mNACTEC obre la Setmana de la Ciència 2015 als nadons i els infants

SC racons de jocA Terrassa tenim el privilegi de comptar amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el mNACTEC, que ocupa l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, una fàbrica de llanes de primers del segle XX que és la millor obra arquitectònica industrial modernista del nostre país.

El mNACTEC té entre els seus objectius difondre el coneixement i els avenços en els àmbits de la ciència, la tècnica i el patrimoni industrial de Catalunya. I ho fa a través de les exposicions permanents i temporals que acull i d’una acurada programació d’activitats per a escoles, famílies i altres col·lectius.

Del 13 al 22 de novembre se celebra la Setmana de la Ciència 2015, una cita anual que enguany arriba a la 20a edició. El mNACTEC també s’afegeix a la Setmana de la Ciència i ha programat, per al matí de diumenge 15 de novembre, una jornada de portes obertes i quatre tallers científics perquè tota la família pugui experimentar amb la ciència.

I quan diem tota la família és literalment, ja que diumenge els més petits de casa també tindran activitats específiques. Sota el nom ‘Naixem amb una ment curiosa’, el mNACTEC i l’Escola bressol municipal Moisès oferiran dues noves activitats: ‘l’Espai nadons’ per a criatures de 6 a 12 mesos, i els ‘Racons de joc’, per a nens i nenes d’1 a 3 anys.  Aquestes propostes volen estimular l’instint d’exploració i experimentació que tenen els nadons i nens petits per entendre el món que els envolta.

Els més grans, a partir de 7 anys, podran fer en família el ‘Taller de física experimental’ i ‘Vine a fer ciència!’. Aquestes quatres activitats són gratuïtes, però tenen aforament limitat i, segons ens informen els organitzadors, aquest dimarts ja s’han exhaurit les places disponibles per a totes elles.

Quatre tallers per a totes les edats, amb dues novetats per infants de 6 mesos a 3 anys

Espai nadons ‘Naixem amb una ment curiosa (places exhaurides)

SC Espai NadonsEls nadons tenen una gran curiositat per descobrir el món que els envolta i a partir dels 6 mesos, quan comencen a desplaçar-se de forma autònoma, les seves possibilitats d’exploració augmenten enormement. Diumenge 15 s’oferiran dues sessions de l‘Espai nadons’ d’una hora i mitja de durada cadascuna. Seran a les 10 i a les 12 hores i s’adrecen a criatures de 6 a 12 mesos. L’Escola bressol municipal Moisès s’encarrega d’organitzar l’activitat que oferirà un espai per fomentar l’exploració, l’experimentació i la descoberta dels nadons, que ja de per sí tenen una ment curiosa.  Tindran a la seva disposició diversos objectes i materials especialment pensats perquè, de forma totalment segura, puguin investigar amb els cinc sentits: tocar, olorar, sentir…

Racons de joc ‘Naixem amb una ment curiosa (places exhaurides)

Els infants d’entre 1 i 3 anys tindran dues sessions dels ‘Racons de joc’, d’una hora i mitja cadascuna, a les 10 i les 12 hores (places exhaurides). Serà un espai organitzat per l’Escola bressol municipal Moisès en cinc zones, en les que hi haurà diferents elements perquè els nens i nenes experimentin amb total seguretat: imants per descobrir el magnetisme, plans inclinats, estris per fer proves amb el pes i l’elasticitat, un laboratori i un sorral.  De forma motivadora i lliure, i deixant-se interpel·lar per la seva curiositat natural, els infants podran investigar i fer nous descobriments.

Ciència en família ‘Vine a fer ciència! (places exhaurides)

El taller ‘Ciència en família: Vine a fer ciència!’ us proposa tot un seguit de petits experiments amb els que treballareu com a veritables investigadors i aprendreu què és i com s’aplica el mètode científic. És un taller destinat a famílies amb infants a partir de 7 anys, on podreu fer experiments de debò i amb diferents nivells de dificultat: un joc de màgia física que canvia quan es barregen els materials, esbrinar el nivell de sucre de determinats aliments, mesurar el temps de forma enginyosa, etc.  I tot ells els fareu aplicant el mètode científic: observació i identificació de la pregunta, formulació d’hipòtesis, dissenyar un experiment per comprovar les hipòtesis i anàlisi dels resultats que ens portarà bé a formular una teoria si les dades confirmen la hipòtesi o bé a canviar-la o redissenyar l’experiment si no la confirmen.

Ciència en família: ‘Taller de física experimental (places exhaurides)

SC física experimentalEl científic, industrial i economista Ferran Alsina va inaugurar un laboratori de física experimental al 1907, al Tibidabo. Allà tenia tot tipus d’aparells relacionats amb l’hidrostàtica, l’electricitat, la mecànica, l’òptica, la pressió i l’acústica. El 1995 l’Ajuntament de Barcelona va cedir totes les col·leccions d’aquell laboratori al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. En aquest taller de ciència en família, podreu conèixer com era un laboratori de física experimental de començament de segle XX i realitzar experiments amb la pressió, la llum i l’electricitat, per entendre el perquè dels fenòmens físics que veiem en el nostre dia a dia. És un taller destinat a famílies amb infants a partir de 7 anys.

Jornada de portes obertes al Museu i les seves exposicions permanents i temporals

vista-panoramica-mnactec-1-345x0El matí de diumenge, de 10 a 14.30 h, l’entrada al Museu serà gratuïta. Així que, si per les edats dels vostres fills no us encaixa cap de les quatre activitats anteriors, o si ja no hi ha places disponibles, podeu visitar igualment el Museu i gaudir-lo de moltes maneres.

Podeu fer una passejada pel seu interior fixant-vos en els elements arquitectònics com les voltes catalanes, les columnes de ferro que les sostenen o la teulada de dents de serra típica de les fàbriques de l’època. Tots ells fan que aquesta antiga fàbrica sigui una joia del patrimoni industrial del modernisme català. Algunes de les Exposicions permanents del Museu us ajudaran a entendre l’edifici, el seu passat com a fàbrica i la ciutat industrial. És el cas de ‘Lluís Muncunill, arquitectura per a la indústria’, ‘Homo Faber’ ‘La fàbrica tèxtil’ o ‘Mina Pública d’Aigües de Terrassa. El batec de la ciutat industrial’

Si aneu amb infants a partir de 3 anys és molt recomanable la visita a l’exposició ‘El cos humà. Com sóc jo?’ on descobrireu de forma interactiva, autònoma i adaptada a petits i grans com és el propi cos per dins i com funciona la circulació sanguínia, la respiració, la digestió, el moviment o la reproducció, entre d’altres.

Amb els més grandets podeu gaudir de les exposicions ‘Enérgeia’, ‘LHC: Explorant els orígens de l’univers’, ‘L’enigma de l’ordinador’, ‘TOT éS QUÍMICa’ i dels espais dedicats a ‘El transport’ i ‘Viva Montesa’.

El Museu també ofereix Exposicions temporals, com la recentment inaugurada ‘Adéu soroll!’, que té per objectiu la conscienciació ciutadana sobre la contaminació acústica, com afecta la qualitat de vida de les persones i la forma de combatre-la. També podeu descobrir com les matemàtiques són presents en el nostre dia a dia a la mostra ‘Les matemàtiques i la vida’. I a ‘Una autopista darrere l’endoll’ fareu un recorregut interactiu per descobrir què és l’electricitat, com es transporta i gestiona

Sobre la Setmana de la Ciència 2015

Del 13 al 22 de novembre se celebra a Catalunya la 20a Setmana de la Ciència, durant la qual se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són la llum i els sòls amb motiu de la celebració, aquest 2015, de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls. La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.