El Circ Pistolet i la Banda de Terrassa, junts sobre l’escenari del Centre Cultural en un espectacle sobre la història del Circ

SUITE_VIVACEAquest cap de setmana la companyia terrassenca Circ Pistolet i la Banda de Terrassa estrenen ‘Suite vivace’ a la 5a Temporada BBVA de circ del Centre Cultural. És un espectacle que han construït mà a mà i que fa un recorregut per la història del circ a casa nostra des del seus inicis ara fa tres segles fins avui en dia. Durant una hora el públic veurà sobre l’escenari l’evolució del circ d’una forma fresca, il·lustrativa i divertida, de la mà dels artistes del Circ Pistolet i de la Banda de Terrassa que posarà la música en directe.

Les funcions seran dissabte 21 i diumenge 22 de maig a les 19 h. Les entrades es poden comprar a les taquilles del Centre Cultural Terrassa (de dilluns a dissabte de 16 a 20 h i una hora abans de la funció), a través de la seva web  i per telèfon al 93 519 70 39. El preu és 8€, però els socis del Club Súper 3 tenen entrada gratuïta.

La funció arrenca portant-nos 300 anys enrere, al final de la Guerra dels 7 anys, quan Felipe Astley, un soldat de cavalleria que volia seguir treballant en el món de l’equitació, va decidir crear una pista de 13 metres de diàmetre per continuar entrenant cavalls i fer-hi exhibicions eqüestres. Poc a poc les va anar complementant amb acrobàcies, pallassos i malabars i així, sense saber-ho, va néixer el circ en pista.

Al llarg de l’espectacle es repassaran altres moments destacats de l’evolució del circ com la introducció del trapezi volant o dels leotards perquè el públic apreciés millor els moviments dels artistes. També es mostrarà el moment en que estaven en alça els circs d’estat a l’època de al guerra freda, amb els que els països volien mostrar el seu potencial de forma similar a com es féia amb els ballets nacionals. Es dedicaran altres números a moments com la incorporació de l’humor amb la figura del pallasso, el naixement del circ ‘freak’ amb l’exhibició de feres o malformacions i, més recentment, l’ús d’espais alternatius a la pista, com carrers o places, per fer circ. La funció acaba amb el que el podria ser el ‘circ del futur’, on aquesta disciplina es barreja amb altres arts escèniques com el teatre i la dansa.

Tots els números s’acompanyaran de la música en directe de la Banda de Terrassa, que interpretarà un repertori molt variat pensat especialment per cada moment de l’espectacle. Inclou peces tradicionals d’origen militar, com British Grenadiers o l’Entrée des gladiateurs; cançons de pel·lícules com War (Rocky4) The dark knight rises (Batman), I’ll make a man out of you (Mulan) o Cinema Paradiso; altres com Comic overture, Glenn Miller in concert o Happy. També es podrà sentir la composició Suite vivace, composada per Xavier Jauné expressament per al número de diabolos i que dóna nom a l’espectacle.

Albert Ubach, membre de Circ Pistolet, explica com va sorgir ‘Suite vivace’: “Després d”Incert’, com a companyia ens venia de gust fer un espectacle al voltant de la història del circ. Ara fa gairebé dos anys el Centre Cultural ens va proposar crear-lo junt amb la Banda de Terrassa unint circ i música i col·laborant dues formacions de la ciutat. Ens vam reunir amb la Banda i plegats vam decidir tirar-lo endavant”. La dramatúrgia de l’espectacle va a càrrec de Joan Ramon Graell, que també farà la narració que acompanya la música. Pep Vivó, membre de la Banda de Terrassa comenta com s’han preparat: “Circ Pistolet i la Banda vam començar treballant cadascú la nostra part de l’espectacle, però en els últims mesos hem assajat plegats molt sovint per coordinar-nos i ajustar la música a la durada dels números de circ. Per la a Banda suposa una motivació extra participar en aquest tipus de propostes que surten del que és estrictament un concert”.

Circ Pistolet és una formació de 6 artistes nascuda l’any 2003 de la mà d’Enric Petit i Rat Serra. La seva especialitat són els equilibris acrobàtics en col·lectiu, que combinen amb les tècniques individuals de cada component de la companyia: cèrcol aeri, diàbolos, verticalisme, quadrant coreà i equilibris acrobàtics de mà a mà. L’any 2014 van guanyar el Gran Premi BBVA Zirkòlika de circ 2014 pel seu espectacle ‘Incert’.

La Banda de Terrassa, que enguany celebra el seu 15è aniversari, està formada per prop de 70 músics dirigits per Pol Pastor. Un dels seus trets característics és la varietat d’edats dels seus integrants que van des dels 14 als 72 anys, però que treballen colze a colze aprenent els uns dels altres. Un altre element que els distingeix i els motiva especialment és trebalalr de forma interdisciplinària. En aquesta línia els darrers 5 anys han fet espectacles interdisciplinaris que incloïen claquè, swing, dansa clàssica, músicals o màgia. La Banda és ja una formació consolidada dins del panorama musical de Terrassa. Participa activament en festes populars com la Cavalcada de Reis, la Fira Modernista o la Festa Major, en la que enguany tenen anunciat un concert per dilluns a la nit a la plaça Vella que estarà, diuen, ple de sorpreses i inclourà noves peces arranjades especialment per ser tocades per la Banda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xarxes socials