Terrassa celebra els Tres Tombs aquest diumenge

Un dels carros d'agència dels Tres Tombs del 2017 |©Petit Terrassa

Un dels carros d’agència dels Tres Tombs del 2017 | © Petit Terrassa

La Festa dels Tres Tombs és una tradició centenària a Terrassa, que torna aquest diumenge per omplir els carrers de cavalls i carruatges en homenatge a Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics i dels traginers. S’espera la participació d’uns 200 cavalls i genets i uns 50 carros i carruatges, però “la xifra final dependrà de la climatologia”, puntualitza Quim Riera, president de l’Associació Cultural Sant Antoni Abat, organitzadors de la passada.

Aquest any destaca la participació d’un carro d’agència de vela dels que es feien servir antigament per transportar mercaderies. A més, es podrà veure un carro de cubs de vi i un amb botes, també de vi. L’abanderada de la passada serà la Glòria Aranda i el banderí el portarà la  Judith Lara.  Als Tres Tombs de Terrassa participen cavalls i carros de propietaris i hípiques locals i també vinguts de poblacions com Martorell, Esparraguera, Igualada, Sabadell o Sant Joan de Vilatorrada, entre altres.

Aquesta festa és una oportunitat perquè els infants vegin com s’utilitzava la força animal per transportar persones i mercaderies antigament, quan no hi havia cotxes ni camions. Quim Riera anima a les famílies a les que els agradin els animals a acostar-se de bon matí a la zona dels dipòsits de Can Boada “per veure com es descarreguen els cavalls des dels remolcs que els transporten, com se’ls pentina, se’ls enllustren els cascos i se’ls guarneix amb els ornaments que lluïran a la passada. Veure aquesta feina que hi ha al darrera és molt maco, com també ho és veure’ls passar per la Rambla i recollir caramels”.  La preparació a Can Boada començarà sobre les 9 del matí.

A partir de les 11 del matí tots els carruatges i cavalcadures que hi intervindran començaran a fer la formació de la cercavila.  A les 11.45 h s’iniciarà la passada desfilant per l’avinguda de Can Boada, seguirà per la ronda Ponent per enfilar l’avinguda Josep Tarradelles, arribarà a la Rambla d’Egara sobre les 12:30 h, on faran els tradicionals dos tombs entre el Centre Cultural i el carrer Antoninus Pius. Després del segon tomb, la comitiva desfarà el recorregut fins al Camí de Can Boada.

Per tal d’evitar incidents, els organitzadors demanen al públic que no s’acosti als carruatges ni els cavalls durant la passada i que es respectin els senyals de trànsit. A més, es demana no creuar els carrers mentre passin els cavalls i no envaïr la calçada per recollir caramels, vigilant especialment que els infants no s’acostin a les rodes dels carros.

Durant tota la festa dels Tres Tombs hi haurà membres de l’organització que controlaran el seu bon desenvolupament. També es comptarà, com és habitual des de fa anys, amb la presència d’un veterinari que vetllarà pel benestar dels animals que hi participen. “Cal tenir present que els animals que surten a la festa estan molt ben tractats, són cavalls que ja no s’utilitzen per treballar al camp, tenen les seves targetes sanitàries, estan ben alimentats… Als Tres Tombs surten a lluïr i, per tant, si un cavall té un problema de salut, ja no participa”, comenta Quim Riera. Des de l’organització de la  festa es promouen les bones pràctiques i costums dins del món dels cavalls.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

xarxes socials