El curs escolar 20-21 comença a Terrassa amb “normalitat dins l’anormalitat” L'Institut Escola Antoni Ubach retarda l'inici de classes fins dimecres per una 'invasió' de vespes asiàtiques

tornada escola terrassa

La mascareta, el gel i la presa de temperatura seran habituals aquest curs | (c) Petit Terrassa

REDACCIÓ | El curs 2020-2021 ha començat, a Terrassa, “amb normalitat dins de l’anormalitat” provocada per la pandèmia de covid 9, segons el director territorial d’Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas. L'”esforç extraordinari de les direccions dels centres” i la “disciplina de les famílies” en el compliment de les normes de seguretat sanitària per al retorn a les aules han estat els factors decisius per tal que la reobertura de les escoles després de sis mesos hagi anat “bastant bé, tot i que amb aspectes que es poden millorar”, com l’accés a algun recinte.

La tornada a l’escola a la ciutat ha estat marcada pel protocol que cal seguir per garantir la contenció del coronavirus. La majoria d’escoles han habilitat accessos alternatius als tradicionals per tal de poder repartir l’accés i han establert diferents horaris d’entrada i sortida per evitar aglomeracions. Les mascaretes –obligatòries, com a mínim, els primeres quinze dies de curs-, el gel hidroalcohòlic a l’entrada i, en alguns casos, la mesura de la temperatura han acabat de completar la foto d’aquest retorn escolar. Dins dels centres, grups el més reduïts possible i , sobretot, estancs, és a dir, amb el mínim contacte possible amb la resta d’alumnes.

El principal incident registrat en l’inici de curs a Terrassa no té res a veure amb el covid. L’Institut-Escola Antoni Ubach no ha pogut obrir perquè ahir s’hi van detectar tres ruscs d’abelles velutines, més conegudes com vespes asiàtiques. A l’hora de retirar-lo, un dels nius es va trencar i això ha comportat que el pati del centre estigui ple d’abelles. Caldrà esperar uns dies a què aquests insectes s’en vagin, sobretot perquè una de les directrius per mantenir la seguretat sanitària a les escoles és ventilar bé les aules i, per tant, tenir obertes es finestres o obrir-les de tant en tant. Les classes començaran, presumiblement, el proper dimecres.

Alt nivell d’absentisme per por

Així les coses, un dels aspectes en els quals es posarà més atenció a partir d’ara serà l’absentisme escolar derivat de la por d’algunes famílies portar els petits i petites a les escoles. Una mostra efectuada pels Serveis Territorials d’Ensenyament indica entre un 3 i un 10 per cent dels alumnes no van a classe per evitar el contagi. En els propers dies es dedicaran esforços a explicar els seus pares que els centres educatius son més segurs que molts d’altres entorns. “Els volem convèncer, no pas amenaçar-los, però no podem deixar passar aquesta circumstància“, valora Viñas.

“Cal tenir respecte, però no por”, explica el director, per qui “la situació s’anirà normalitzant a mesura que avanci el curs” i es visualizi la feina conjunta que estan realitzant els departaments d’Educació i Salut. Tot plegat, fins i tot en el cas que calgui confinar algun dels grups i fer proves PCR a tots els seus integrants per tal de detectar positius assimptomàtics. “Cal que tothom entengui que això és una mesura de prevenció“, exemplifica. De fet, avui mateix s’ha hagut de tancar un grup a Rubí després que un dels seus integrants sortís positiu per un contagi no relacionat amb l’àmbit escolar.

De moment, però, la satisfacció continguda per la manca de problemes en l’inici del curs més estrany de les últimes dècades és la nota predominant entre les autoritats. “La normalitat és una bona notícia, però ho és més el compromís dels mestres, que han estat a l’alçada del que és un serveu públic indispensable”, conclou Jesús Viñas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.