Els mestres i personal dels centres docents es vacunaran contra el covid-19 abans de finalitzar el curs El màxim d'alumnes confinats d'aquest trimestre ha estat del 4.3 per cent, inferior al pic de la segona onada

vacunació mestres

Segons el Govern, les mesures anti covid-19 als centres educatius estan funcionant | (c) Petit Terrassa

REDACCIÓ | El mestres i d’altres professionals dels centres docents de Catalunya es vacunaran contra el covid-19 abans d’acabar el curs, segons van anunciar ahir els consellers de Salut i Educació de la Generalitat, Alba Vergés i Josep Bargalló, que no van donar més detalls sobre com es realitzarà el procés de vacunació d’aquest col·lectiu. En una compareixença –convocada en plena campanya electoral– per valorar molt positivament el desenvolupament del curs escolar i el procés de cribratge dut a terme les últimes setmanes a les escoles i instituts, Vergés i Bargalló van confirmar que els mestres i el personal no docent s’inclouran entre els professionals essencials que protagonitzaran la segona fase del pla de vacunació un cop finalitzada la vacunació a residències de gent gran i professionals sanitaris.

En qualsevol cas, la mesura permetrà que el proper curs, presumiblement, es puguin relaxar les mesures de contenció del covid-19. “Farà que les mesures puguin ser diferents, menys contundents, per dos motius: perquè la pandèmia haurà evolucionat i esperem que no estigui tant greu com avui en dia, i perquè les escoles obriran amb tot el personal vacunat i amb temps suficient per haver estat immunitzat” va vaticinar Bargalló. Fins llavors, però, caldrà “mantenir les mesures” que s’apliquen actualment i, sobretot, “el mateix grau d’exigència”.  Bargalló va agrair l’esforç de l’alumnat, el professorat, l’administració sanitària i les famílies per mantenir les escoles obertes, “perquè gràcies a tots ells s’ha aconseguit que el curs 2020-2021 sigui un curs de profit, en condicions i amb novetats, amb molèsties per l’activitat normal, però sense ser un curs perdut”.

Incidència a les escoles i instituts

De les dades de què disposa la Generalitat se’n desprèn que, en el que portem de segon trimestre, 9 de cada 10 alumnes han anat al seu centre cada dia, una proporció que, en el cas dels professionals, és del 95 per cent. En el pic màxim de la tercera onada de la pandèmia, el 23 de gener, el màxim d’alumnes confinats va ser del 4,3%, un punt inferior al confinament d’alumnes del pic màxim de la segona onada –el 31 d’octubre-, que va ser un 5,7%. Pel que fa al màxim de grups confinats, durant el primer trimestre van ser 3.504, i des de la represa del curs després de Nadal el màxim ha estat de 2.701 grups confinats.  Respecte al confinament de docents, el màxim registrat va ser de 2,4% el pic del primer trimestre i l’1,9% al segon trimestre.

D’aquesta fotografia de la incidència del virus als centres docents se’n desprèn que “l’escola no és amplificadora de la pandènia sinó que reflecteix la incidència del virus a la societat“, en opinió del director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray. “Quan es detecten els casos, es fan proves per tallar les cadenes de transmissió, i dins dels grups estables no hi ha contagis. Això demostra que les mesures de distància, mans, mascareta i de ventilació funcionen”.

“Les escoles no són llocs expansius del virus però sí que es comporten de la mateixa manera que el conjunt de la societat”, conclou Vergés.  També ha estat molt baix el percentatge de casos secundaris dins les aules, és a dir, contagis a partit d’un altre alumne positiu. “en el primer trimestre, només un 75% dels grups tenien un sol contagiat, és a dir, la gran majoria; i en aquest segon trimestre el percentatge arriba fins el 78,9%, és a dir, gairebé el 80% dels grups que tenen un contagiat, tenen un únic contagiat”, explica la titular de Salut.

El cribratge per detectar possibles contagis de covid-19 entre els professionals dels centres educatius que es va fer després de les Festes ha permès detectar 1.790 positius asimptomàtics d’entre les 112.377 automostres que es van recollir. Això representa un 1,59% de positius. La prova era voluntaria i hi van participar un 75% dels professionals dels centres educatius, des de professors i mestres fins a personal administratiu, entre d’altres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.