Les biblioteques de Terrassa celebren els seus aniversaris amb una festa per a tota la família

aniversaris-jpg2

Nota de redacció: s’han actualitzat les dades de nombre de préstecs infantils, ja que les anteriors corresponien a un mes, no al total de l’any.

Algunes de les biblioteques de Terrassa estan d’aniversari aquest 2016, i volen celebrar-ho desplaçant-se de la seva seu habitual per un dia i organitzant una festa al carrer. Serà aquest dissabte 17 de setembre, d’11 a 13 h a la Plaça Salvador Espriu amb diverses activitats dirigides a infants i adults.

A partir de les 11 del matí, després de l’obertura institucional de l’acte, començaran les activitats infantils que inclouen una sessió de contes sobre l’hort a càrrec del col·lectiu de narradors ‘Vet aquí que’, un ‘Story time’ o contes explicats en anglès, amb Leean Skipper i un Laboratori Creatiu que inspirarà als nens i les seves famílies a veure el món des d’una visió diferent. Tota la informació de les activitats les trobareu consultant l’agenda del Petit Terrassa.

D’altra banda, diversos actors i escriptors terrassencs se sumaran a la celebració de les biblioteques de Terrassa participant en una lectura de fragments d’obres d’autors commemorats durant el 2016. Així, Guillem-Jordi Graells llegirà Maria Aurèlia Capmany; Rosa Aguado llegirà a Shakespeare; Rosa Cadafalch oferirà fragments escrits per Montserrat Roig; Pep Pla farà lectura de textos de Cervantes; Vicenç Villatoro de Ramon Llull i, finalment, Sílvia Alcantara i Pep Cortès recitaran a Salvador Espriu. Totes les lectures tindran lloc a la zona del carrer Unió.

10-bd6Les biblioteques que celebren anys són la del districte 3 (Bd3), que celebra 5 anys; la del districte 6 (Bd6) que en fa 10;  i la del districte 2 (Bd2), que acompleix el 15è aniversari. Per altra banda, la Biblioteca Central fa 18 anys aquest 2016, la Biblioteca districte 4 n’ha fet 9 i la Biblioteca districte 5 n’ha fet 23 en la seva ubicació actual, però 44 des de que era a l’antiga ubicació d’Enric Gall.

Totes les activitats són gratuïtes i estaran repartides a la Plaça Salvador Espriu, entre la zona de la xemeneia, la plaça més propera a la Rambla i el carrer Unió. Es portaran a terme a càrrec del propi personal de les biblioteques i col·laboradors, que desinteressadament han volgut participar en la celebració. Per poder realitzar les activitats, les biblioteques bd3, bd6 i bd2 estaran tancades durant el matí de dissabte, ja que el seu personal estarà a la plaça, canviant així la seva ubicació per un dia.

bibliomobilA més de les biblioteques amb seus fixes, la Xarxa de Biblioteques de Terrassa, la BCT Xarxa, compta amb dues biblioteques mòbils que acosten tots els seveis de les biblioteques a zones on no hi ha una seu física propera o amb molta afluència de persones de tota la ciutat. D’una banda el Bibliopunt de Can Parellada, que va complir el seu primer any el passat mes d’abril, i d’altra banda el Bibliopunt que s’ubica a la plaça Vella des del 2010.

Les activitats infantils de la temporada

Les biblioteques de Terrassa són un dels equipaments culturals de la ciutat amb major nombre d’usuaris. Durant tot l’any 2015 gairebé 800.000 persones van passar per les biblioteques per fer us dels seus serveis. Pel que fa als préstecs infantils, es preveu que aquest any se superi el nombre de l’anterior. “L’any 2015 es va tancar amb 147.527 préstecs, i aquest any, al mes de de gener a agost, ja porten prestats 88.103 documents, quatre mesos abans de que es tanqui l’any, la qual cosa denota que hi ha una tendència a l’alça”, detalla la Núria Mampel, de la Biblioteca Central de Terrassa.

Gràcies als col·laboradors i voluntaris, s’organitzen més de 3.300 activitats durant l’any, a les que participen unes 43.000 persones. Les biblioteques dediquen una atenció molt especial als infants i les famílies, amb espais separats de lectura i préstec a totes les biblioteques de la BCT Xarxa (excepte la del districte 5, per limitacions d’espai), en les que s’ubica el fons de llibres, revistes, cd’s i dvd’s infantils i juvenils, i també el ‘Racó de pares’, amb recursos dedicats a la criança dels fills en tots els àmbits. A més, es porta a terme un ampli programa d’activitats infantils i familiars:

Els clubs de lectura infantils: dinamitzats pel personal de les biblioteques, els nens s’endinsen en el món de la literatura amb les lectures més adequades a la seva edat. Els clubs es divideixen per edats, amb grups de 7 i 8 anys, 9 i 10 anys i d’11 i 12 anys. Els diferents grups es troben periòdicament per comentar un llibre que tots hauran llegit i fer algunes activitats relacionades. Consulteu més informació sobre aquesta activitat en aquest enllac.

cantem-amb-el-nicoL’hora del conte: un dels clàssics de les biblioteques són aquestes sessions en les que els infants poden escoltar contes explicats per experts narradors. Es realitzen d’octubre a maig amb una programació per a diferents edats. Les dates i títols de les sessions a cada biblioteca es publiquen mensualment.

Laboratori de creativitat: són espais de creació que conviden a experimentar al voltant dels llibres d’una temàtica determinada, que varia en cada sessió. Es tracta d’una activitat recomanada per a infants a partir de 4 anys que hi participen acompanyats de les seves famílies. Tenen una durada aproximada de 90 minuts i es programen al llarg de tot el curs a les diferents biblioteques. La propera sessió serà el 7 d’Octubre a la Biblioteca del districte 3.

Nascuts per llegir és un projecte de promoció de la lectura dirigit als més menuts, els nadons de 0 a 3 anys. Es treballa a través de la creació d’experiències emotives i positives amb els llibres i també reforçant el vincle amb els pares. Les activitats són de diversos tipus i per participar cal inscriure’s prèviament al projecte ‘Nascuts per llegir’ a la vostra biblioteca i, en els casos que es demani, confirmar assistència a cada activitat a la que es vulgui participar.

Les biblioteques també acolliran diverses exposicions especialment interessants per als nens aquest 2016. Una d’elles és “Ninots de conte“, amb els personatges dels contes més tradicionals fabricats amb roba. Aquesta mostra estarà del 12 al 27 de setembre a la Biblioteca del districte 5. Una altra és l’exposició “Éssers diminuts fabulosos”, que tracta sobre la història de cinc personatges de contes de ficció infantils: el follet, el minairó, el dimoni boiet, la petita dama, y el perot y la caterineta. Estarà present pròximament a la biblioteca del districte 5, del 29 de setembre al 4 de novembre.

Nous tallers entorn del projecte ‘La Descomunal’

‘La Descomunal’ és una trobada bimensual nascuda per unir el collage i la poesia. A l’abril es va estrenar la seva novena edició, la #D9, a càrrec l’Imanol Buisán, artista del collage, i la Tanit Amorós, poeta. La seva proposta va consistir convidar a artistes del collage (del col·lectiu “Los días contados”) i a poetes per fer conjuntament un llibre gegant. Mentre els poetes recitaven versos de poesia sobre temes diferents, els artistes feien un collage a una pàgina del llibre, amb retalls d’imatges, papers i textures.

El llibre resultant d’aquesta experiència s’exposarà a les diferents biblioteques, on l’Imanol i la Tanit faran un taller de collages a partir de poesies o poesies a partir de collages. El projecte s’impulsa des del BaumannLab – Laboratori de creació jove del Servei de Joventut i Lleure Infantil, però en cada edició una entitat, col·lectiu o artista jove de la ciutat organitza l’activitat amb el format i de la manera que considera.

La primera biblioteca en acollir el llibre serà la del districte 2, on estarà del 12 al 26 de setembre . El taller ‘De poesía a collage“‘tindrà lloc el dilluns, 19 de setembre a les 18 h a càrrec d’Imanol Buisán.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.