El 3r Festival Didó porta 12 espectacles de música i titelles, tallers i una fira d’artesans titellaires aquest cap de setmana a Terrassa

IMG_8060

Un dels espectacles de la passada edició del Festival Didó / (c) Petit Terrassa

 

Avui arrenca a Terrassa la tercera edició del Festival Didó de Música i Titelles, Fins diumenge al migdia, i coincidint enguany amb Sant Jordi, portarà 12 espectacles, tots ells amb dos elements comuns: els titelles i la música, a més de tallers, instal·lacions i altres propostes. Després de la bona rebuda de les dues primeres edicions, amb la majoria d’entrades exhaurides, els organitzadors volen que la tercera edició sigui de consolidació per al festival i que aquest es vagi fent un espai en el calendari de festes de la ciutat. Un altre dels objectius és fer arribar la cultura i la música a la població utilitzant els titelles, potenciant aquest art tan visual i atractiu per als infants.

L’escola de música CEM, l’associació Amics de la Música de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa són els organitzadors d’aquesta iniciativa, que vol homenatjar al mestre titellaire Ezequiel Vigués i Mauri, conegut com a ‘Didó’, que va néixer a Terrassa el 1880 i està considerat un dels titellaires més importants del segon terç del segle XX. Tots els espectacles i activitats tindran lloc a la zona del Vapor Gran, en espais exteriors i a l’interior de l’Escola de Música CEM, excepte una proposta de gran format que es farà al Teatre Principal el dissabte a la tarda.

La inauguració del festival serà el divendres 21 d’abril, a les 18 h i tindrà lloc a la seu del CEM, al passeig del Vapor Gran. Allà, a més dels parlaments inaugurals, els alumnes d’iniciació musical del CEM cantaran diverses cançons dedicades als titelles, una de les quals s’ha adaptat com a himne del festival. Durant la inauguració es lliurarà el primer Premi Didó en reconeixement a la trajectòria d’un titellaire.

Novetats  i programació del Festival Didó 2017 

El tret diferencial del Festival Didó és que la música, en viu en la majoria de casos, i els titelles són protagonistes al mateix nivell a tots els espectacles i, tot i que no és la combinació d’arts escèniques més habitual, “en aquesta tercera edició volgut incorporar propostes de més gran format i major qualitat, que utilitzaran una gran varietat de tipus de titelles: de fil, tradicional català, d’escuma, amb llum negra fluorescents, titelle il·llustrats… ” comenta Estel Rius, del CEM.

Un dels espectacles destacats serà El petit piano, del Centre de Titelles de Lleida, que tindrà lloc dissabte a les 19 h al Teatre Principal de Terrassa. Estrenat al 2016, és un homenatge al compositor lleidatà Enric Granados en l’any del centenari de la seva mort. Tracta sobre un piano que amaga una història meravellosa, i és que va ser el primer piano d’un infant que era trapella i juganer, com qualsevol altre, però, alhora, apassionat per la música: qui un dia fou l’Enric Granados. A través de la seva música recreada en viu per tres concertistes, i dos titellaires, el públic pot endinsar-se en el joc escènic d’uns titelles i d’uns dibuixos animats que evoquen i descriuen, d’una manera amena i divertida, el perfil artístic i humà del músic. Una estona abans de la representació, a partir de les 18 h, els titelles de l’espectacle sortiran a voltar pels carrers del centre.

Un altre dels espectacles de gran format és Libèl·lulade la Cia. del  clown Toti Toronell. Es tracta d’una carpa de circ vermella de fusta, creada a mida per donar vida a aquesta proposta, que aixopluga un petit teatret de fira, farcit de detalls i altres curiositats. L’escenografia va guanyar el Drac d’Or en aquesta categoria dels premis que atorga la Fira de Teatre de Titelles de Lleida i que són deliberats per un jurat professional.  Al Festival Didó es podran veure dues funcions dissabte, a les 18 i les 19.30 h.

El Festival també vol ser motor de creació, i enguany s’estrenaran dues coproduccions. Dissabte es presenta l’espectacle Titelles de l’univers,  fruit de la col·laboració entre els alumnes de batxillerat artístic de l’INS Viladecavalls, que han creat els titelles i la dramatúrgia de l’espectacle, i el CEM. Diumenge la companyia terrassenca L’Embarral i CEM Produccions estrenen Els viatges de Gulliver un conta-contes de titelles il•lustrats inspirat en el conte ‘Els viatges de Gulliver’, un clàssic de la literatura universal de J. Swift, per al qual Telemann va escriure una Suite per a dos violins.

Altres companyies locals també formaran part de la programació del festival. Són Pengim Penjam amb L’egoisme gegant i Cesc Serrat i Isaac Elies amb Qui vulgui jugar, que vingui a escoltar. A l’agenda del Petit Terrassa podeu consultar tots els espectacles que passaran pels diversos escenaris del Festival Didó al llarg del cap de setmana. Enguany s’ha tornat a incloure una proposta en anglès. Es tracta de Gnome, de la Cia. Pea Green Boat. També s’ha programat l’espectacle Uni, dori, teri, cuteri…, de CEM Produccions, adreçat específicament per a nadons de 0 a 3 anys. Completen el programa La rosa del dot, de l’INS Viladecavalls, un espectacle que narra una història que transcorre al Parc Sant Jordi de Terrassa amb música de violí i violoncel en directe; i El fantasma del castell, amb la reconeguda companyia Guinyol Didó, fet amb titelles tradicionals catalans.

A l’espai exterior del Vapor Gran s’hi tobarà la instal·lació Cal Titella, de Galiot Teatre. És un espai de joc amb 15 tipus de teatrins diferents en els que infants i adults podran experimentar amb tot tipus de titelles i crear les seves històries. També s’oferirà un taller de construcció de titelles amb material reciclat i un d’elaboració de galetes musicals, a càrrec de la pastisseria i cafeteria SonCuquis.  on els infants podran experimentar amb diferents tècniques i escenografies amb titelles. El festival també s’estèn als carrers del centre amb l’espectacle Carrers de música, vinculat amb la tradició jazzística de la ciutat, de la companyia Fomento de Luna i el seu titellaire Cristian Betanzos. Es podrà veure dissabte a les 18 h al carrer Font Vella cantonada amb Puig Novell.

Pel que fa als espectacles d’escenari pròpiament dits, n’hi haurà tant gratuïts (a l’aire lliure) com de pagament (els interiors). En tots els de pagament els infants socis del Club Súper 3 tenen entrada gratuïta (s’ha de treure entrada igualment i ensenyar el carnet a l’accès a l’espectacle). Els preus dels espectacles van de 5 a 10€ i les entrades es poden adquirir a través de la web del Festival Didó o a la taquilla instal·lada a la recepció del CEM. Els tallers i l’accès a la instal·lació de joc Cal Titella tenen un preu d’1€ en concepte de material.

L’epicentre del festival tornarà a ser el Vapor Gran, a tocar de la plaça Vella, que acollirà la major part dels espectacles, i també una fira d’artesans titellaires i l’espai de restauració GastroDidó, amb la col·laboració dels establiments de restauració de la zona i la incorporació de food trucks. D’aquesta forma es facilita als assistents al Festival Didó una oferta gastronòmica variada sense sortir de la zona del Vapor Gran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.