El Govern manté mascareta, grups bombolla i suprimeix la quarantena per als vacunats Les mesures presentades estan sotmeses a canvi segons l'avanç de la variant delta i de la vacunació

REDACCIÓ | Els instituts i les escoles reprenen les classes el 13 de setembre amb una total presencialitat, amb mascareta, amb grups bombolla i els alumnes de secundària amb la pauta completa de vacunació no hauran de fer quarantena. El conseller de Salut, Josep M. Argimon; el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, han detallat els protocols i les mesures sanitàries als centres educatius aquest curs 2021-2022. 

El departament d’Educació juntament amb el de Salut han decidit modificar lleugerament el protocol aprovat al maig en funció de l’estat de vacunació actual i la variant delta. Cambray ha destacat que “les mesures presentades no es flexibilitzen ni es relaxen, sinó que s’adapten i estaran sotmeses a canvis segons evolucioni la pandèmia”. Aquests canvis no impliquen adaptacions organitzatives als centres educatius perquè aquests “ja han fet la seva feina”. 

Argimon ha recordat que els grups amb màxima incidència són els joves i que un rebrot en les pròximes setmanes, col·lapsaria les UCIs’. El conseller de Salut espera poder administrar dos milions de dosis de vacunes durant tot setembre i mantenir el ritme durant els pròxims mesos. 

Es manté l’ús de la mascareta a partir dels sis anys

Educació ha decidit mantenir l’ús de la mascareta a partir dels 6 anys, almenys durant el primer trimestre. Cambray ha expressat que “seguirem avançant amb escoles obertes i segures” i per això, hi ha mesures que no són prudents d’eliminar com deslliurar-se de la mascareta. La bona aplicació de les pautes de ventilació a les aules també és clau en les noves mesures. 

Salut ha destacat que els grups bombolla es mantindran a l’interior de les classes com l’any passat, però durant l’hora del pati els infants podran jugar amb alumnes de diferents grups de convivència estable. Si es barregen, sí hauran de portar mascareta. 

D’altra banda, les famílies podran accedir als centres educatius a acompanyar i buscar als nens de cicle inicial. Les reunions amb els pares seran preferiblement telemàtiques, però es permetran les presencials fins a un màxim de 10 persones. A més, podran participar en tallers i activitats educatives. El protocol recomana que les famílies estiguin vacunades, en cas de voler accedir a les escoles i als instituts. 

S’eliminen les quarantenes per als alumnes vacunats 

Un dels principals canvis d’aquest curs és que l’alumnat de secundària vacunat amb la pauta completa (i els 15 dies posteriors) no hauran de confinar-se en cas de ser contacte estret d’un positiu. Pels que només hagin rebut la primera dosi o no estiguin vacunats, hauran de complir els protocols de quarantena a casa. Educació ha subratllat l’aplicació de la formació síncrona en què el professor farà la classe presencial i els confinats podran seguir-la a través de plataformes digitals com Zoom. 

Pel que fa a les escoles, l’alumnat menor de 12 anys s’hauran de confinar com al darrer curs. Argimon ha expressat que “les vacunes per als més petits segueixen en assajos clínics”. 

Extraescolars i festes escolars a l’aire lliure, preferiblement

El curs 2021-2022 s’iniciarà amb classes extraescolars i en un màxim de 15 persones i respectant els grups bombolla. Cambray ha demanat que aquestes es facin, preferiblement a l’aire lliure i comencin a l’octubre. En cas de ser a l’interior, caldrà respectar les pautes de ventilació, la higiene de mans i els grups bombolla, però ja no caldrà prendre la temperatura. Les mateixes mesures s’apliquen a les fetes escolars, les quals ha emfatitzat que es realitzin a l’exterior. Les colònies es poden seguir realitzant amb els protocols del darrer any. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.