Fupar i 8 escoles de Terrassa celebren 10 anys d’èxit del projecte ‘Hort a les escoles’

IMG_1751

Un moment de la celebració dels 10 anys d’Horts a les escoles / (c) Petit Terrassa

Fupar i els centres educatius E.B. Coloraines, Enxaneta, Roser Capdevila, Virolai, Serra de l’Obac, Escola Pia, Mare de Déu del Carme i E.B. Vallparadís van celebrar ahir els 10 anys d’èxit del projecte Hort a les escoles, pioner a Catalunya, en el que persones amb capacitats diverses del Centre Ocupacional de Fupar ensenyen a alumnes de primer i segon cicle d’educació infantil com tenir cura de l’hort de la seva escola. Així es fomenten valors com la sostenibilitat, el coneixement del medi natural o la cooperació, i es vol aconseguir una ciutat més acollidora i inclusiva.

Cada setmana, equips de 7 o 8 monitors i un educador de Fupar, es desplacen a les escoles i treballen amb els alumnes, en petits grups de 6 a 8 infants, ensenyant-los com han de preparar la terra, què sembrar en cada estació i com fer-ho, com tenir cura de les plantes, quan s’han de collir els fruits, etc. Al llarg del matí van passant els diferents grups de nens perquè tota la classe faci l’activitat.

L’escola bressol Coloraines va ser la primera en participar en el projecte. De fet, va ser aquesta escola qui es va adreçar a Fupar, ara fa 10 anys, per proposar-los fer un taller d’horticultura a l’hort de la seva escola, que tot just obria portes. L’experiència va ser molt enriquidora i de seguida hi van voler participar altres escoles. Laura Carmona, directora de Coloraines remarca que “estem orgullosos de ser de l’equip pioner en poder tirar endavant aquest projecte amb Fupar. Quan vam començar teníem algunes pors, però de seguida es van esvair en veure els molt bons resultats que ha donat”. Un dels aspectes que valoren més positivament, tant les escoles com Fupar, és que tots els participants hi surten guanyant “a més de fer un apropament a la natura, els infants s’enriqueixen de valors, treballen les diferències i desenvolupem l’activitat amb tota naturalitat”, afegeix Carmona.

El col·legi Mare de Déu del Carme participa en el projecte per primer any amb els alumnes de P4. El seus tutors remarquen que “els nens estan molt engrescats i per a ells els monitors de Fupar són ‘els profes de l’hort’, com qualsevol altre mestre o monitor que va a l’escola a fer amb ells alguna activitat”. Un dels factors que consideren garantia d’èxit des d’aquest centre és que “els monitors de Fupar estan molt motivats i transmeten aquest entusiasme als infants i això facilita molt l’aprenentatge. Si un dia no es pot fer l’activitat els infants la troben molt a faltar”.

Les persones amb capacitats diverses i els educadors de Fupar que participen a Hort a les escoles s’han format en horticultura per poder transmetre els coneixements als infants. Però també aprenen habilitats comunicatives, socials i com han de tractar als petits d’aquestes edats. A més, els implica una responsabilitat, ja que han de fer que l’activitat surti bé. Anna Sanglàs, coordinadora del projecte a Fupar, afirma que “els infants no veuen diferents als monitors de qualsevol altre mestre, els veuen en un rol d’adult, com a educador, i això per als usuaris de Fupar és molt positiu”.

El projecte arriba a tota l’escola (mestres d’altres cursos, personal de serveis, famílies…) i a Fupar també  és conegut per tots els usuaris i educadors, “Es crea un vincle que va creixent amb el temps i que normalitza integra i visibilitza les persones amb capacitats diverses. Els  infants que en anys anteriors han participat en el projecte, saluden els usuaris quan els veuen a l’escola, pel carrer…”, afegeix Sanglàs.

Actualment són 40 les persones de Fupar que participen en aquest projecte a 8 escoles bressol i de primària. Un treball compartit previ entre els educadors i els monitors de l’escola permet disposar d’una programació anual que es va ajustant trimestralment en funció de les valoracions de tots els implicats. Fruit d’aquesta bona experiència actualment hi ha escoles en llista d’espera. Si aquests dies visiteu el Centre de Jardineria de Fupar podreu veure una exposició sobre els 10 anys d’Horts a les escoles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.