Ja es poden veure al mNACTEC 40 màquines i invents de Leonardo da Vinci

leonardo-inauguracio

Inauguració de l’exposició ‘Leonardo: el geni i els invents’ al mNACTEC | (c) Petit Terrassa

Aquesta setmana s’ha inaugurat al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) l’exposició Leonardo da Vinci. El geni i els invents, una producció italiana dedicada als enginys més destacats de l’artista i inventor renaixentista. És la primera vegada que aquests objectes veuen la llum al nostre país, després d’haver recorregut diverses ciutats del món com Roma, Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai. La mostra, que es podrà visitar fins el proper juny, presenta les 40 màquines i invents més representatius de Da Vinci reconstruïts a partir dels seus manuscrits i esquemes amb els materials de la època.

La inauguració es va celebrar el 24 de gener de 2017 amb gran afluència de públic. Els alumnes de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa hi van participar oferint una breu actuació teatralitzada que girava al voltat d’un capgròs de Leonardo, el bust que pot veure a la sala del mNACTEC. Els estudiants també han realitzat un graffitti en un mur de la mostra, “la participació d’escoles amb els museus no és una cosa gaire freqüent”, ha expressat la regidora i primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Maria Ribera, “per això estem molt contents amb aquesta col·laboració”.

Un enginy de Da Vinci que volia permetre caminar a les persones per sobre l'aigua | (c) Petit Sabadell

Un enginy de Da Vinci pensat per caminar per sobre l’aigua | (c) Petit Terrassa

El comissari italià destacat la idoneïtat del mNACTEC per acollir la mostra “crec que aquest és el lloc ideal per portar l’exposició, perquè aquí s’explica la mecànica i el funcionament de les grans màquines”. Aquest museu és un lloc referència a Catalunya on s’explica l’evolució de la ciència i la tècnica al llarg de la història, per això “és una satisfacció tenir aquesta exposició al mNACTEC, on reivindiquem la importància de la difusió científica, és un honor fer-ho a través de la figura de Leonardo Da Vinci, un personatge excepcional i avançat al seu temps”, ha expressat Jaume Perarnau, director del museu.

El públic experimentant amb les màquines interactives a la inaguració | (c) Petit Sabadell

El públic a la inauguració experimentant amb les màquines interactives | (c) Petit Terrassa

La finalitat és donar a conèixer la figura de Leonardo da Vinci, no només com a pintor i escultor, sinó com a home del Renaixement, amb una visió panoràmica i dinàmica del món i un saber transversal, que reunia totes les disciplines de l’època. Les 40 màquines i enginys que es poden veure s’han reproduït de manera fidedigna i amb els materials propis de l’època. Alguns dels seus ginys més notables van ser creats per intentar fer més senzilla la vida de les persones. Del total de peces que s’hi exhibeixen, n’hi ha 16 peces que el visitant podrà fer funcionar.

 

Performance dels alumnes de l'Escola Municipal d'Arts de Terrassa | (c) Petit Sabadell

Performance dels alumnes de l’Escola Municipal d’Arts de Terrassa | (c) Petit Terrassa

Com a novetat, l’exposició incorpora uns hologrames a l’espai expositiu, mostrant d’aquesta manera la seva aposta per l’ús de les noves tecnologies. Els hologrames implementats s’utilitzen com a complement al recorregut de l’exposició i aporten una experiència única sensorial al visitant.

Els àmbits de la mostra

L’exposició ‘Leonardo da Vinci. El geni i els invents‘ ha estat distribuïda entorn els quatre elements naturals (aire, aigua, terra i foc) i també compta amb un espai dedicat als elements virtuals i un altre enfocat a la vessant artística de Leonardo:

  • Màquines interactives manipulables: Un total de 16 peces que el visitant podrà fer funcionar combinant així l’experiència directa del funcionament amb l’exploració dels principis físics i mecànics implicats en cada una de les màquines.
  • Aigua: Les màquines i els invents extrets dels còdexs de Leonardo da Vinci referents a l’aprofitament de l’aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones.
  • Aire: Els famosos dissenys d’ales articulades que simulen la morfologia de les ales de les aus. Totes les màquines van acompanyades de les fotos dels dibuixos i càlculs que va fer Leonardo da Vinci.
  • Terra: Els mecanismes d’enginyeria civil, com la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes.
  • Foc: Els ginys destinats a la defensa i a la guerra, que inclouen màquines sorprenents com un tanc mòbil amb canons.
  • Art: Reproducció de 4 dels quadres més famosos de l’artista italià.

Activitats paral·leles per a famílies i escoles

El mNACTEC ha programat diverses activitats al voltant de l’exposició “Leonardo da Vinci: El geni i els invents”, tant en l’àmbit educatiu, l’àmbit familiar i l’àmbit de la divulgació. Les propostes familiars engloben visites guiades, visites teatralitzades i tallers infantils, totes les activitats i la informació complementària al voltant de l’exposició les podeu trobar en aquest altre article publicat a El Drac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.