5 col·leccions de llibres per a primers lectors

Avui, des del Club Peques Lectores, us vull recomanar algunes col·leccions de llibres per a primers lectors, és a dir per aquells nens i nenes que ja comencen a llegir sols amb certa destresa, però que encara són un pèl petits per endinsar-se en lectures llargues.

Aquests llibres els ajudaran a fer la transició des dels contes (molta il·lustració i poc text) a les novel·les (escassa o nul·la il·lustració), perquè són llibres on el text comença a predominar sobre el dibuix però aquest encara n’és molt present, de manera que la lectura es fa molt amena i lleugera.

Es caracteritzen per ser llibres prou llargs com per dividir-se en capítols, amb un llenguatge ric però molt proper al nen i amb frases curtes i poc complicades, per facilitar-ne la seva comprensió. A més a més són col·leccions, i això atrapa als infants, animant-los a seguir als personatges coneguts en les seves aventures posteriors.

Col·lecció “El petit drac Coco”, Igno Siegner, ed. La Galera:

drac cocoUns llibres fantàstics perquè els nens i nenes comencin amb la lectura autònoma, doncs tenen una bona proporció text-il·lustració, un llenguatge molt assequible (sense ser pobre) i una bona mida de lletra.

Els tres protagonistes principals solen viure aventures trepidants i divertides, així que l’entreteniment està assegurat! Podem acompanyar-los a l’espai, a Egipte, a l’era dels dinosaures, a conèixer vampirs, mags o fins i tot víkings.

La col·lecció té molts títols així que ens serà ben fàcil trobar-ne un al gust del nostre petit lector. Per arrodonir, les històries sempre ressalten valors com la solidaritat, l’amistat, etc.

Col·lecció “Tina Superbruixa i en Pitus”, Knister, ed. Brúixola:

tina-superbruixaAquesta col·lecció té unes característiques molt semblants a l’anterior, però en aquest cas, els protagonistes són una nena, la Tina, i el seu germà petit Pitus.

La Tina és una nena normal, però un dia va trobar un llibre de bruixeria sota el seu llit i, amb els seus encanteris, viu mil i una aventures divertides i esbojarrades. Per descomptat, també acaba en més d’un embolic.

Col·lecció “June B. Jones”, Barbara Park, ed. Brúixola:

junieBjonesAra la protagonista és una nena molt ocurrent, divertida i amb idees ben esbojarrades. Històries que els nens i nenes senten molt properes i familiars (generalment passen a l’escola), així que els costa ben poc identificar-s’hi.

A més a més la protagonista és qui narra les històries en primera persona utilitzant un llenguatge molt proper als infants, fins i tot canvia paraules a vegades pel seu poc domini del llenguatge. Això proporciona un toc molt fresc i divertit als llibres, fent-los encara més propers als nens.

Col·lecció “Agus i els monstres”, Jaume Copons, ed. Combel:

agus-monstresAquests ja són uns llibres una miqueta més llargs pel que fa a número de pàgines totals. Però continuen sent molt apropiats per a primers lectors. Les il·lustracions són fantàstiques, semblants al còmic, a tot color i molt cridaneres. A més acompanyen molt bé al text, ajudant als petits a submergir-se en la lectura del llibre.

El protagonista és un nen normal que un dia veu com el seu món canvia per complet en descobrir una bona colla de monstres a la seva habitació. Amb ells viurà tot d’aventures divertides i es ficarà en molts embolics, sempre amb l’objectiu de salvar el món dels malèfics plans del Dr. Brot.

Humor i moltes referències a autors i novel·les conegudes que despertaran la curiositat dels petits.

Col·lecció “Ottolina”, Chris Riddle, ed. Cruïlla:

ottolinaOttolina és una nena intel·ligent, divertida, ocurrent i amb molta personalitat. Els seus pares són sempre de viatge així que viu sola amb el Sr. Monroe, un ésser pelut i molt simpàtic que no se sap ben bé què és.

Uns llibres amb molt d’humor i tocs d’ironia. Fantàsticament il·lustrats pel mateix autor. On cada pàgina és una sorpresa i un regal pels sentits. Dibuixos amb tot luxe de detall que acompanyen i complementen les històries, de manera que conviden a una doble lectura, la del text i la de la imatge, que a vegades explica i transmet fins i tot més que el propi text escrit.

Molt recomanables, per ser originals, enginyosos, divertits i fora del comú.

Ara que amb les vacances escolars els nens i les nenes disposen de més temps lliure, és el moment perfecte per introduir-los en la lectura d’aquests llibres per a primers lectors i despertar en ells el plaer i el gust per llegir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.