El CEVOT incorpora novetats en els Jocs Esportius Escolars i oferirà activitats familiars

El Cros escolar és una de les activitats del CEVOT que aplega més participants. La propera edició serà el 18 i 19 de novembre

Aquest cap de setmana han començat les competicions d’esports d’equip dels Jocs Esportius Escolars, organitzats pel Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa (CEVOT), amb importants novetats. La més destacada  és la unificació de la normativa que regula les competicions de tots els Consells de Catalunya; d’aquesta forma, els equips que passen a fases supracomarcals no es trobaran diferències entre reglaments a les que no estan habituats.

Pel que fa als esportistes, s’estableix la lliure circulació, de forma que  un infant que vulgui practicar un esport que no s’ofereix a la seva escola, podrà jugar amb un equip d’un altre centre que sí l’oferti, sempre que tingui places disponibles. En quant als monitors que acompanyen la pràctica esportiva, tots hauran de tenir una titulació vinculada al món de l’esport o del lleure, per dotar de més qualitat el programa dels JEE.

El programa ‘En volem cinc! Els valors que sumen’ també compta amb una novetat. Aquest sistema de puntuacio dels partits es va posar en marxa el curs 2015-2016 i des del curs passat s’aplica a totes les categories amb una classificació integrada que suma els punts obtinguts pel resultat del partit i pels valors. Així, als punts obtinguts per la victòria, l’empat o la derrota, cada equip podrà afegir fins a tres punts més cada jornada, segons els valors i comportament mostrats durant el partit, pels diferents agents que intervenen en la competició: jugadors, entrenador i públic. Des de CEVOT s’havia detectat que s’estava desvirtuant la puntuacio que corresponia donar a l’afició, ja que sovint no era un pare o mare de cada equip qui omplia aquesta part de l’acta. Per això aquest curs es posa en marxa l’Acreditació del delegat de Grada. Cada equip tindrà una acreditació no nominal que serà entregada a un pare o mare de l’equip a cada partit (no ha de ser sempre la mateixa persona). El delegat acreditat serà l’únic que podrà recollir i omplir l’acta de puntuació en valors que li correspon a l’afició. Si un equip no presenta delegat de grada, perdrà els punts corresponents a l’afició per a aquell partit. Podeu saber com s’aplica i què compta a la classificació en valors aquí.

Un dels objectius del CEVOT és obrir-se a altres àmbits i a la ciutat, esdevenint més transversal per cobrir les necessitats esportives de persones de  totes les edats, a més de la pràctica esportiva i les competicions de cap de setmana escolars. En aquesta línia va la nova activiat Esport en Família que es posa en marxa aquest curs. Seran jornades matinals, en diumenge, en que tota la família podrà practicar esport de  forma conjunta. Algunes de les propostes seran caminades saludables, walking futbol, atletisme familiar, vòlei per a tots o curses d’orientació. S’ofertarà a travès de les AMPA’s de les escoles.

El programa Multiesport, també presenta novetats. Segueix oferint-se una  trobada mensual, però cada mes estarà centrada en un dels esports que es practiquen, en comptes d’oferir tots els esports cada mes. Al final dels partits s’oferirà el ‘3r Temps’, un espai per fomentar els hàbits saludables i l’aspecte social de l’esport. L’activitat Multiesportiva s’adreça a infants de P5 i 1r, 2n, 3r i 4t de primària, que fan tastets de diferents esports com futbol, bàsquet, voleibol, handbol i hoquei.

Les activitats de Promoció Esportiva per a primària i secundària, s’oferiran en horari lectiu i inclouen 3 noves modalitats: esport adaptat, que aquest curs serà Boccia, en col·laboració amb Prodis; halterofília -higiene postural i gimnàstica rítmica. S’eliminen les promocions de voleibol i ciclisme i es reformula la de ‘Jocs de pati’, ja que ara els alumnes podran contruir i crear els seus propis jocs i quedar-se’ls als centres.

Una altra  de les activitats del CEVOT són les Jornades d’iniciació a la pràctica esportiva, un cop al mes, per als alumnes d’educació infantil. Per a aquest curs inclouran noves disciplines com handbol, babygim, BMX amb bicis adaptades per als més petits, curses d’orientació, a més de mantenir l’atletisme. A final de curs es farà per primer cop una Jornada de cloenda en format trobada conjunta dels participants de Terrassa i Sant Cugat.

A més, des del Consell Esportiu es fan altres activitats com formació a tècnics, monitors i professorat d’educació física, préstec de material esportiu als centres escolars i entitats  o la lliga de bàsquet de veterans. També es realitza un programa cultural en les modalitats de dibuix, mascota, fotografia, redacció i còmic relacionades amb la pràctica esportiva. Es convoca igualment un  concurs audiovisual.

El curs 2016-2017, 30.193 persones van participar a les diverses activitats organitzades pel CEVOT. D’entre elles, els esports d’equip dels Jocs Esportius Escolars van tenir un total de 5.160 infants i joves i els esports individuals 12.967 en les diverses modalitats, incloent 8.865 corredors al Cros Escolar.

Totes aquestes activitats i programes es mantenen, principalment, gràcies a les aportacions de l’Ajuntament de Terrassa (amb 140.000€ per als Jocs esportius escolars i activitats de promoció, més 65.700€ per programes de dinamització a Ca n’Anglada, Vilardell i Montserrat que consisteixen en monitoratge a espais oberts per treballar amb els infants i joves)  i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya (200.000€ per  als Jocs esportius escolars i activitats del Pla Català de l’Esport). La Diputació de Barcelona aporta 2.200€.

Leave a Reply

Your email address will not be published.