Els Tres Tombs de Terrassa comptaran amb més de 250 carros i cavalls

tres tombs

La passada dels Tres Tombs a la Rambla de Terrassa | (c) Jaume Olivet

Una de les tradicions centenàries de la ciutat és la Festa dels Tres Tombs de Terrassa, que omplirà els carrers el proper diumenge 19 de febrer amb la passada de cavalls i carruatges en homenatge a Sant Antoni Abat, patró dels animals dels animals domèstics i dels traginers.

S’espera la participació d’uns 200 cavalls i genets i uns 50 carros i carruatges. Aquest any, “volem donar una mica d’espectacle per la canalla i portarem una dotzena de ponis de Vilanova” explica Quim Riera, president de l’Associació Cultural Sant Antoni Abat. Un dels destacats seran els carros d’agència, que són els que es feien servir antigament per transportar mercaderies, “aniran tirats per xerons, que són uns cavalls grossos amb molta força”, afegeix Riera. També desfilarà un carro carregat amb caixes tèxtils de l’època industrial, plenes de cotó i la filatura, tapat amb una vela i carregat de mercaderies.

Els Tres Tombs de Terrassa són una tradició centenària que costa mantenir en les joves generacions, “els nens i nenes tenen la oportunitat un dia a l’any de poder veure com utilitzàvem la força animal per desplaçar-nos quan no ni havia cotxes ni motors de combustió”, explica el president. La passada de cavalls i de carruatges és una experiència especial per als més petits, “tot això és com un museu vivent, amb coses que avui en dia, i en el dia de demà, les noves generacions no veuen habitualment”, explica Riera.

La passada, organitzada pels Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa, sortirà dels dipòsits d’aigua del Camí de Can Boada, on es concentraran a partir de les 11 del matí tots els carruatges i cavalcadures que hi intervindran, per fer la formació de la cercavila.  A les 11.45 h començarà la passada desfilant per l’avinguda de Can Boada, seguirà per la ronda Ponent per enfilar l’avinguda Josep Tarradelles, arribarà a la Rambla d’Egara sobre les 12:30 h, on faran els tradicionals dos tombs entre el Centre Cultural i el carrer Antoninus Pius. Després del segon tomb, la comitiva desfarà el recorregut fins al Camí de Can Boada.

Per tal d’evitar incidents, els organitzadors demanen al públic que no s’acosti als carruatges ni els cavalls i que es respectin els senyals de trànsit. A més, es demana no creuar els carrers mentre passin els cavalls i tenir cura de no envair la calçada per recollir caramels. “Sempre depenem del temps, si aquest diumenge fa bon fa bon temps és una garantia d’èxit”, conclou Quim Riera.

 

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.