La XV Fira Modernista de Terrassa programa una quarantena d’activitats infantils durant tot el cap de setmana

fira modernista

Presentació de la XV Fira Modernista amb l’alcalde Jordi Ballart i representants de les entitats col·laboradores | (c) Petit Terrassa

La XV Fira Modernista de Terrassa torna el cap de setmana del 12, 13 i 14 de maig, amb més de 470 activitats organitzades amb la participació de més de 80 entitats, que fan possible que aquesta fira es vagi consolidant en el mapa del modernisme català i europeu. Entre totes les propostes, hi haurà una quarantena d’activitats, espectacles i tallers dirigits exclusivament al públic infantil i familiar.

Aquest 2017, la Fira Modernista està dedicada a la figura de l’artista Santiago Rusiñol, que arribarà a la Plaça Vella de Terrassa el divendres 12 de maig, acompanyat del seu amic Ramon Casas per inaugurar la quinzena edició de la Fira. Com Terrassa, Sitges és una localitat referent en el moviment modernista i per això és la ciutat agermanada en aquesta edició.

Durant tot el cap de setmana la Plaça Vella es vestirà d’època per convertir-se en un envelat modernista i rebre al pintor Rusiñol. Com sempre, es podran visitar les antigues fabriques, magatzems de la ciutat i altres elements patrimonials de l’època, per conèixer com era la vida dels treballadors durant l’època industrial: al Vapor Ros s’hi concentrarà el moviment obrer i es tornarà a fer la manifestació de treballadors per reivindicar la jornada laboral de 8 hores, actuacions que l’any passat van estar afectades per la pluja. Es realitzaran un total de 120 visites guiades a deu edificis modernistes.

El programa d’activitats és molt variat i extens. En destaquen algunes novetats, com la reestrena de la teulada de la Masia Freixa, que ha estat en obres durant tot l’any a la que es faran visites comentades diurnes i nocturnes. A més, s’incorpora “El Trenet de 1900”, que sortirà del mNACTEC i farà la ruta de la llana, passant per l’Estació del Nord, els magatzems de l’època i el Vapor Gran. També s’estrena un Picnic Modernista, a la zona del Castell Cartoixa del Parc de Vallparadís, al que només es podrà assistir vestit d’època. Per guarnir els balcons i les finestres de la ciutat, es recupera la iniciativa “Posa flors al teu balcó”, del 12 al 26 de maig diversos comerços oferiran packs de flors al públic a un preu de 5€.

Es recrearan les formes d’oci que gaudien els artistes modernistes, amb diverses activitats per a tots els gustos: la recreació d’un cabaret modernista “Cabaret Voltaire de Zuric”, un viatge musical per la terrassa modernista, una tarda al casino, lectures i narracions curtes de Santiago Rusiñol, monòlegs modernistes, escenes teatrals de Rusiñol i diferents exposicions en diferents entitats de Terrassa sobre la figura del pintor.

Pel que fa a la programació infantil i familiar hi haurà 38 activitats, espectacles i tallers distribuïts en diferents zones:

Al Raval de Montserrat estarà instal·lada la Fira de ciutats modernistes i en moltes de les parades trobareu tallers infantils, com els que ofereixen el Centre de Documentació i Museu Tèxtil o el Museu de Terrassa. La Plaça Vella es convertirà en escenari privilegiat per rememorar les conegudes comèdies de Santiago Rusiñol i dissabte i diumenge al matí, hi haurà l’espectacle de marionetes modernistes ‘Poti Poti a Can Esteve’, a la Torre del Palau.

Al Parc de Sant Jordi, tot dissabte i diumenge hi trobareu el Mercat d’Artesans i d’Oficis, amb diversos tallers i activitats infantils, a més podreu veure escenificacions quotidianes de diferents personatges de principis del segle XX i visites guiades, de dia i de nit, per veure com llueix la nova coberta de la Masia Freixa després de ser restaurada.

La zona del Vapor Gran i plaça Nova acollirà també tallers, jocs i activitats infantils. Les funcions del Circ Raluy seran un dels principals atractius del Vapor gran. al Vapor Ros es fran representacions teatralitzades de la vida quotidiana a un vapor al segle XX: la xerrameca de l’hora d’esmorzar, la vida de les homes a la fàbrica, els conflictes amb l’amo i les reivindicacions salarials. Els jocs tronats i les escales musicals també seran un altre focus d’activitats infantils al Vapor Gran.

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya és protagonista destacat de la Fira Modernista i, a més de fer portes obertes el cap de setmana, podreu fer visites teatralitzades, passejar per les voltes de la teulada, veure el tren elèctric en funcionament…

A la Plaça del Progrés trobareu al Drac Baluk Astharot, al Drac de Terrassa… i també podreu jugar com ho féien els nens del 1900, veure una actuació dels Castellers de Terrassa o la recreació d’un ball de diables modernista!

El Parc de Vallparadís acollirà el Picnic Modernista el dissabte, un lloc on gaudir d’un ambient d’època en un entorn immillorable. Allà l’entitat ‘Llum i Color del 900’ farà una recreació d’un àpat a l’aire lliure inspirat en el picnic Belle-Epoque, que s’organitza a la ciutat d’Anvers i és un dels millors d’Europa. Al Passeig del Comte d’Ègara, ‘La llanterna màgica’ portarà humor, màgia i circ en les projeccions d’un aparell anterior a l’invenció del cinema.

El Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa també organitza la Ruta Gastronòmica Modernista en què s’oferiran per diferents espais del centre de la ciutat: 41 menús modernistes, 31 vermuts, 16 esmorzars de forquilla i 15 berenars de fira modernista. Més de 100 propostes gastronòmiques modernistes enriquiran la Fira gràcies a la col·laboració de 66 bars i restaurants de Terrassa.

Durant la industrialització a Catalunya en els segles XIX i XX, el modernisme va ser el moviment artístic dominant i en aquest sentit, “la Fira Modernista de Terrassa és un relat estimulant del que ha estat el nostre país, la identitat, la música, la gastronomia, l’art i la literatura, durant l’època dels vapor i les xemeneies. Ara celebrem l’esperit actual de la ciutat que van construir els nostres besavis anys enrere”, promou l’alcalde de de la ciutat, Jordi Ballart.

A més d’aquestes activitats, n’hi haurà moltes més, com visites a molts edificis modernistes de la ciutat, itineraris especialment pensats per als infants… Properament podreu consultar el programa complet d’activitats infantils i familiars de la Fira Modernista a l’agenda del Petit Terrassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.